Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün mayıs ayı kuraklık verilerini değerlendiren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, son dönemde düşen yağışların sevindirici olduğunu ancak geçmişten gelen su açığını kapatmaya yetmediğini söyledi. İç Batı Anadolu'da kuraklık belirtilerinin devam ettiğine dikkat çeken Kadıoğlu, Eskişehir ve çevresinin uzun dönemli kuraklık haritalarında öne çıktığını belirterek bölgenin su kaynakları ve tarımsal faaliyetler açısından yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı.

kuraklık

Kısa Süreli Yağışlar Su Açığını Kapatmıyor

Türkiye genelinde mevsimsel yağışlar artsa da bazı bölgelerde kuraklık tehlikesi varlığını sürdürüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün mayıs ayına ilişkin kuraklık verilerini değerlendiren Afet Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, son dönemde etkili olan yağmurların geçmişten gelen su açığını telafi etmekte yetersiz kaldığını belirtti.

Kuraklık değerlendirmelerinin yalnızca son haftalardaki yağış miktarına göre yapılamayacağını ifade eden Kadıoğlu, yer altı su kaynakları ile toprak nemindeki kayıpların kısa vadede giderilemediğinin altını çizdi. Bir bölgede anlık yağışlar görülse dahi uzun yıllara yayılan kuraklık göstergelerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Eskişehir ve Çevresi Yakından İzlenmeli

Ülke genelindeki bölgesel risk haritalarını paylaşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Trakya'da Tekirdağ'ın ve tarımsal üretimin merkezi Konya Kapalı Havzası'nın hassasiyetinin sürdüğünü kaydetti. İç Batı Anadolu sınırları içerisinde yer alan Eskişehir ve çevresinin de uzun dönemli kuraklık haritalarında öne çıkan kritik bölgeler arasında bulunduğunu aktaran Kadıoğlu, şu uyarılarda bulundu:

"Uzmanlar, bölgedeki yağış eksikliğinin su kaynakları ve tarımsal faaliyetler açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğine işaret ediyor."

Musaözü Göleti

Doğu Anadolu Su Güvencesi Adına Umut Veriyor

Kuraklık riskinin aksine yurdun doğu kesimlerinde sevindirici tabloların hakim olduğunu belirten Kadıoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi'nin daha nemli koşullar altında bulunduğunu söyledi. Özellikle Erzurum ve çevresindeki yağış birikimi ile kar örtüsünün Türkiye'nin su rezervleri için stratejik bir güvence oluşturduğunu belirtti.

Su Yönetiminde Uzun Vadeli Planlama Şart

Kuraklıkla mücadelenin sadece meteorolojik bir takiple sınırlandırılmaması gerektiğini belirten uzmanlar; barajların, yer altı sularının ve toprak neminin toparlanmasının uzun zaman aldığını vurguluyor. Bu kapsamda kısa vadeli yağışlardan ziyade uzun vadeli göstergelerin baz alınması ve su yönetimi politikalarının bu gerçekliğe göre şekillendirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Kaynak: Haber Merkezi