Günümüzde ucuz bir şey kaldı mı sorusunun en belirgin yanıtı herhalde başlıktaki insan emeği olur.
Her geçen gün değil artık her geçen saat artan hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşlar bunalmış durumda.

Semt pazarlarında, marketlerde yaşanan durum ortada.
Cadde ve sokaklarda trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün azalıyor. Trafikte genelde resmi araçlar ve şirket araçlarını görmek mümkün.
Ocak ayında asgari ücrete yapılan zam zaten cebe girmeden erimişti, aradan geçen üç ay sonra asfari ücrete ek bir zam gündeme geldi.
İşçiler aldıkları zamların yetmediği gerekçesiyle 1. Aydan itibaren eylem yapmışlardı.

***

Asgari ücrete ek zam gelmesi ya da asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi konusu da gündemde şu anda.
Bu konuda Bakan Vedat Bilgin, "Asgari ücret konusunda öncelikle şunu söylemeliyiz: Bu sene yaptığımız asgari ücret artışı yüzde 50’nin üzerindedir ve asgari ücretin vergi dışı bırakılması çok önemli bir şeydir. Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor. Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım. Asgari ücretin eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse, aralıkta belirlenir, tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir. Ancak yasal durum aralık ayını gösteriyor. Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi aralıktır."
Tamam bunu herke biliyor da ortada olağanüstü şartlar da var.

***

Bir de emeklilere verilen Bayram ikramiyesi var.
Önümüz bayram bu konu yeniden gündeme geldi.
Bu konuda 4 formül üzerinde duruluyormuş.
Formul1: Enflasyon oranında artış yapılması.
2021 enflasyonu yüzde 36.08 olarak gerçekleşti. İkramiye yıllık enflasyona göre artırılırsa, ödemeler bin 100 liradan bin 496 lira 88 kuruşa çıkabilecek. Bu yıl iki bayramda toplam 2 bin 993 lira 76 kuruş ödeme alınabilecek.

Formül 2: İkramiye artışında yeniden değerleme oranı da dikkate alınabilir. Bu yılın başında bazı vergi, harç ve cezaların güncellemesinde yüzde 36.2'lik yeniden değerleme oranı baz alındı. Eğer bu artış ikramiyeye yansıtılırsa bin 100 liralık tutar, bin 498 lira 20 kuruş olabilecek. Bu yıl 2 bayramda elde edilecek gelir 2 bin 996 lira 40 kuruşu bulacak.

Formül 3: Bu yılki net asgari ücrette ise yüzde 50.51 artış gerçekleşti. Bu oran da ikramiye artışına uygulanabilir. Bu formül hayata geçirilirse, emeklilerin bayram ikramiyesi bin 655 lira 61 kuruşa çıkabilecek. Yıllık alınacak toplam ödeme de 3 bin 311 liraya ulaşacak.

Formül 4: Bir diğer formül ise 2 bayramda asgari ücret tutarında ödeme yapılması. Bu formüle göre; emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında toplam 4 bin 253 lira 40 kuruş ikramiye ödenecek. Emeklilerin ikramiyesinde yıllık 2 bin 53 lira artış yaşanmış olacak.

Bakalım hangi formül uygulanacak?