Zamlı elektrik faturaları gelmeye başladı.

Vatandaşı adeta elektrik çarptı ama esnafı çok daha fazla çarptı.

Sanayici ise ne yapacağını düşünüyor.

Evlerde bir önceki aya göre elektrik faturaları neredeyse katladı.

Mahallemde kasaplık yapan bir esnaf, geçen ay bin 500 lira elektrik ödedim, bu ay 4 bin lira geldi diye kara kara düşünüyor.

Esnafın işi elektrikle, dolaplar çalışmazsa etler çürür.

Dolapları mecbur çalıştıracak.

Esnafların çoğu şimdi elektrikten nasıl tasarruf ederizin derdine düştü.

Halk ise yüksek gelen elektrik faturalarını nasıl ödeyeceklerinin derdinde.

***

Bilindiği üzere 1 Ocak’tan itibaren kademeli zam uygulaması getirildi.

Konut aboneleri için tüketilen elektrik miktarına göre düşük ve yüksek kademe olmak üzere iki ayrı birim fiyat belirlendi.

Buna göre günlük 5, aylık 150 kWh elektrik için göreceli olarak daha düşük, bu miktarı aşan tüketimler için yüksek birim fiyatlar belirlenmişti.

Bu belirleme sırasında bugüne değin konu uzmanlarınca ilgili tüm hesaplamalarda baz alınmış, kabul görmüş olan 4 kişilik bir ailenin aylık tüketim miktarı 230 kWh miktarının göz ardı edildiği ileri sürülüyor.

Yani hesaplamalara göre 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik tüketimi ortalama 230 kWh miktar iken yüzde 127 zam uygulamak için 150 kWh olarak belirlenmiş.

Eğer 230 veya 250 kWh olarak belirlense, zam miktarı yüzde 52 olacaktı ki bu da büyük bir zam oranıdır.

***

Bir de Organize Sanayi Bölgelerinin durumu var.

Dünden itibaren bölgelerde doğal gaz ve elektrik kısıntıları başladı.

Organize Sanayi Bölgelerine elektrik verilmeyecek olması üretimi de durduracak.

Türkiye'nin üç büyük doğalgaz tedarikçisinden İran'ın teknik arıza bildirerek 10 gün süreyle Türkiye'ye gaz akışını kesmesi sonrasında BOTAŞ doğalgaz santralleri ve büyük ölçekli tüketicilere olan gaz akışını azaltma kararı almıştı.

Bu konuda bazı iddialar da var.

Türkiye tarihinde ilk defa tüm sanayinin enerjisinin aynı anda aynı süreyle kesilmeye çalışıldığı, asıl sorunun İran’dan doğal gazın alınamaması değil, arz güvenliğinin sağlanamaması olduğu savunuldu. Yazın pahalı denilerek gaz alınmayıp depolardaki gazın kullanıldığı, depolardaki gaz bitip de çok soğuk geçen ardışık günler nedeniyle krizin patlak verdiği kaydedildi.

***

Organize Sanayi Bölgelerindeki kesinti ile ilgili dün öğleden sonra yaşanan gelişmeye göre, BOTAŞ tarafından üreticilere gönderilen e-posta ile ilaç, et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri üreten işletmeler için doğalgaz kesinti uygulamasının sonlandırıldığı bildirildi. BOTAŞ'tan üreticilere iletilen mesajda doğal gaz kısıntısına ekmek üreticilerinin dahil olmadığı belirtildi.

Bir şeyler yapılıyor ama ne yapıldığını da anlayan yok.