ABD Başkanı Donald Trump, ara seçimlerin yapıldığı gün katıldığı canlı yayında İsrail ile ilişkilere ve ülkedeki popülaritesine dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. İsrail'e sağlanan yıllık mali ve askeri desteğin 2027 yılında sonlandırılacağını belirten Trump, halkın kendisinden bıkması halinde İsrail'e yerleşip başbakan olabileceğini esprili bir dille ifade etti.

Donald Trump'tan İsrail Açıklaması Yıllık Askeri Yardım 2027'De Bitecek

Trump'ın İsrail'deki Popülarite İddiası ve Esprili Çıkışı

ABD'de gerçekleştirilen ara seçimler sırasında Fox News kanalına telefonla bağlanan ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile ilişkiler ve kendi siyasi durumu hakkında açıklamalarda bulundu. İsrail halkı nezdindeki popülaritesinin yüzde 99 seviyesinde olduğunu öne süren Trump, ABD kamuoyunda kendisinden bıkılması halinde İsrail'e taşınarak orada başbakanlık yapabileceğini dile getirdi. Trump'ın bu ifadeleri şaka yollu söylediği aktarılırken, yüzde 99'luk destek oranını hangi kamuoyu araştırmasına veya ankete dayandırdığına ilişkin herhangi bir ayrıntı verilmedi.

İsrail'e Sağlanan Yıllık 4 Milyar Dolarlık Desteğin Sonu

Röportajın en somut politika başlıklarından birini ise ABD'nin İsrail'e sağladığı finansal yardım oluşturdu. Trump, Washington yönetiminin İsrail'e her yıl aktardığı yaklaşık 4 milyar dolarlık yardımın 2027 yılı itibarıyla tamamen sona erdirileceğini duyurdu. İsrail'in mali açıdan artık bu desteğe ihtiyaç duymadığını savunan ABD Başkanı, yardım kesilse dahi iki ülke arasındaki askeri teçhizat ve silah alım-satım süreçlerinin kesintisiz şekilde devam edeceğini vurguladı.

Netanyahu Yönetimi ile İki Yıllık Görüşme Süreci

Askeri ve mali yardımın sonlandırılması konusunun anlık bir karar olmadığını belirten Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bu meseleyi yaklaşık iki yıldır istişare ettiklerini söyledi. Söz konusu fikrin bizzat Netanyahu tarafından da gündeme getirildiğini ifade eden Trump'ın açıklamalarına karşın, Tel Aviv yönetiminden veya Netanyahu cephesinden konuya ilişkin ilk aşamada resmi bir değerlendirme yapılmadı.

Kaynak: HABER MERKEZİ