Eskiden de insanlar hayat pahalılığından şikayet ederlerdi ama şimdi durum öyle değil artık çoluk-çocuk hayat pahalılığından yakınıyor.

10 ile 15 yaş aralığı çocukların dilinde bile pahalılık var.

Onlar bunu gerçekten hak etmiyorlar.

O yaşlardaki çocukların tek düşüncesi dersleri ve gelecekleri olmalı.

Ancak ailelerinin yaşadığı sorunlar ister istemez onları da etkiliyor.

Okul sohbetlerinde bile hayat pahalılığı var.

***

Ortaokul, lise düzeyindeki çocuklar bunları konuşuyor.

Üniversite öğrencileri isi çok daha fazla dertli.

Gerek Eskişehir’de yaşayıp üniversite okuyanlar gerekse başka illerden gelerek Eskişehir’de üniversite okuyan öğrenciler sıkıntıyı daha da fazla hissediyorlar.

Z kuşağı denilen bu gençler her şeyin farkında.

Bu kuşağın önümüzdeki seçimde oy kullanacak olmaları, siyasilerin yönünü ister istemez gençlere çevirdi.

Cumhurbaşkanından, milletvekiline, Belediye Başkanlarından siyasi partilerin yöneticilerine kadar siyasiler iftar ve sahurda gençlerin sofralarına konuk oluyorlar.

***

İktidar kanadında konuk olunan gençlerin durumlarının iyi olduğu, bir sıkıntılarının bulunmadığı, hatta menemene sucuk bile doğradıkları söyleniyor.

Muhalefet siyasetçilerinin konuk olduğu öğrencilerin durumu ise daha bir başka.

Sanki ayrı ayrı ülkelerde yaşıyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gençlere ‘demli çay, aromalı kahve eşliğinde sohbet; yurtdışını gezme’ önerisinde bulunurken, Eskişehir’de gençler hayat pahalılığından dert yanıyor.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in bir araya geldiği gençler, geçim sıkıntısından, işsizlik kaygısına yaşadıklarını anlatırken, “Artık hepimizin derdi geçim sıkıntısı. Aldığımız krediler, burslar yurdumuzun, evimizin kirasını ödemeye, faturaları ödemeye yetmiyor. Tane ile domates, biber alıyoruz. Bir şey alacağımız zaman iki, üç kez düşünüyoruz. Hepimiz günü kurtarma derdindeyiz. Bugün karnımızı doyurabiliyorsak, ertesi günü o an düşünüyoruz” diyorlar.

***

Bu gençler geleceğimiz, elbette dünyanı gezip görmek onların da hakkı.

Ama ertesi gün ne yiyeceğini, karnını doyurup doyuramayacağını düşünen gençlerin gündeminde yurt dışı gezileri bulunmuyor.

Onlar bir an önce yüksek eğitimlerini tamamlayıp eğer atılabilirlerse hayata atılmayı düşünüyorlar.

Ama öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, gençler için yurt dışı gezileri hayal iken, komşumuz Afyon’un AKP’li Belediye Başkanları 6 ülkeyi kapsayan yurt dışı gezi programlarını paylaşınca ülke gündemine oturdular.

Ateş, danslı, çigan müzikli eğlencelerin de bulunduğu bu yurt dışı gezi programı teknik inceleme amacını taşıyor.

Tefli, müzikli sahur yemeğinden sonra AKP’li Belediye Başkanlarının 1 milyon TL’yi geçen maliyetle yapacakları yurt dışı gezisi gündem de şimdi.

Bakalım daha neler göreceğiz.