Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleştirdiği temaslar kapsamında yenilenebilir enerji, akıllı şehirler ve iklim finansmanı alanında faaliyet gösteren dev kuruluşların yöneticileriyle bir araya geldi.

A W704823 01

İpek Yolu Fonu ile dirençli şehirler vurgusu

Bakan Murat Kurum, Pekin temasları çerçevesinde ilk olarak Çin’in devlet destekli yatırım kuruluşu İpek Yolu Fonu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Zhu Jun ile bir görüşme yaptı. Türkiye’nin COP31 başkanlığı vizyonunun paylaşıldığı bu toplantıda, deprem bölgesinde yürütülen "Asrın İnşa Seferberliği" çalışmaları detaylandırıldı. Kurum, bölgedeki yeniden inşa tecrübesinin "dirençli şehirler" hedefi doğrultusunda tüm dünya için önemli bir model teşkil ettiğini belirterek, çevre ve iklim değişikliği konularında geliştirilen güçlü iş birliği perspektifine dikkat çekti.

Enerji ve akıllı şehir teknolojileri ele alındı

Programının devamında dünyanın en büyük enerji devlerinden biri olan Çin Enerji Mühendislik Grubu’nu ziyaret eden Bakan Kurum, Genel Müdür Qiao Xubin ile teknik bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda yenilenebilir enerji kaynakları, çevre altyapısı ve akıllı şehir uygulamaları gibi teknoloji transferi gerektiren kritik başlıklar masaya yatırıldı. Kurum, Türkiye’nin COP31 sürecinde "Uygulama COP"u vizyonuyla hareket ettiğini kaydederek, küresel ölçekteki büyük altyapı projelerinde ortak girişim modellerinin ve tecrübe paylaşımının daha yaşanabilir kentler için şart olduğunu ifade etti.

A W704823 09

Asya Altyapı Yatırım Bankası ile finansman görüşmesi

Bakan Kurum, Çin programı dahilinde son olarak Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) Başkanı Zou Jiayi ile görüştü. Türkiye’nin kurucu üyeleri arasında yer aldığı banka ile sürdürülen projelerin öneminin vurgulandığı toplantıda, iklim dirençli kalkınma hedefleri ön plana çıktı. Görüşmede özellikle temiz enerji ve sürdürülebilir altyapı alanındaki yatırımların küresel iklim mücadelesine sağlayacağı katkılar değerlendirilirken, deprem bölgesindeki yeniden inşa sürecinde uluslararası finansal iş birliklerinin rolü üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.

Kaynak: İHA