Apple, Türkiye'de en az üç bakanın cep telefonlarının paralı casus yazılımla hedef alındığını açıkladı. Şirket, saldırıyla ilgili bakanlara uyarı mesajı gönderdi.
Apple, Türkiye'de en az üç bakanın cep telefonunun “paralı casus yazılım” kullanılarak hedef alındığını duyurdu. Şirket, söz konusu saldırı girişimiyle ilgili olarak ilgili bakanlara uyarı mesajı gönderdi. Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre bu bildirimler, Apple'ın geçtiğimiz ay aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 110 ülkedeki kullanıcılara ilettiği geniş çaplı güvenlik uyarılarının bir parçası olarak gerçekleştirildi. Konuyla ilgili MEE'ye açıklama yapan bir Türk yetkili, bilgisayar korsanlarının bakanların telefonlarına sızma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığına inandıklarını ifade etti. Güvenlik gerekçesiyle isimleri kamuoyuyla paylaşılmayan bakanların telefonları, yeni kurulan ve Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Siber Güvenlik Başkanlığı tarafından incelemeye alındı. Bu süreçte telefonların yenileriyle değiştirildiği, ek güvenlik önlemlerinin devreye sokulduğu ve bakanların halihazırda hassas verileri korumak amacıyla üst düzey güvenlikli cihazlar ile özel şifreli uygulamalar kullandığı kaydedildi.
Siber Tehditler ve Faillerin Tespiti Bölgedeki bakanlara, siyasetçilere, iş insanlarına ve tanınmış kişilere yönelik siber saldırıların artık sıradanlaştığını belirten yetkili, bu tür girişimler için özel bir nedene gerek olmadığını ve her an tetikte olunması gerektiğini vurguladı. Bu yılki olayda hangi casus yazılımın kullanıldığı henüz netlik kazanmazken, Ankara'daki kaynaklar saldırıların arkasında çeşitli siyasi veya ekonomik çıkar gruplarının olabileceğini değerlendiriyor. İsrail ve Yunanistan gibi ülkelerden şüphe duyulsa da, saldırıların kesin faillerini belirlemenin son derece zor olduğu ifade ediliyor. Uzmanlara göre faillerin tespit edilememesinin teknik nedenleri arasında, iPhone işletim sisteminin (iOS) güncellenmesinin saldırıya dair potansiyel kanıtları söküp atabilmesi ve geriye kalan izlerin gerçek kaynağı gizleyen yanıltıcı ülke IP adreslerini işaret etmesi yer alıyor.




