Anadolu Ajansı 100. Yılını kutladığımız ilk kurumların başında gelir.

Yunus Nadi ve Halide Edip Adıvar'ın fikir öncülüğünde, Atatürk tarafından

6 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmadan 17 gün önce, Ankara'da kuruldu.

Bugün 100. Yılını kutluyor.

Belki 100. Yıl dolayısıyla görkemli kutlamalar yapılabilecekti ama talihsiz bir döneme geldi.

Kaşeli muhabir ve Büro Müdürü olarak 20 yılın üzerinde hizmet verdiğim Anadolu Ajansı’nın emeklisi olmaktan da gurur duyan bir gazeteciyim.

Son zamanlardaki eleştirilen konularına da değineceğim.

 

***

Anadolu Ajansının kuruluşu, "milli mücadelenin dönüm noktası" denilebilecek zor günlerine denk düşüyor. İşgal sonrası İstanbul'da kalınmayacağını gören bazı aydınlar, Milli Mücadele'ye katılmanın yollarını araştırıyor.

AA'nın kuruluş serüveni de tam bu süreçte, İstanbul'un işgaliyle bazı aydınların İstanbul'dan Anadolu'ya gelişleri aşamasında gerçekleşiyor. İstanbul'un 16 Mart 1920'de işgal edilmesinden 5 gün sonra yola çıkan Yunus Nadi (Abalıoğlu) ile Halide Edip'in (Adıvar) bulunduğu iki kafile, 31 Mart'ta Geyve'de buluşuyor. Akhisar İstasyonu'nda verilen mola sırasında iki aydın, "Ankara'ya gider gitmez bir ajans teşkilatı kurulmasını" görüşüyor.

Halide Edip ve Yunus Nadi'nin de bulunduğu heyet, 1 Nisan'da Ankara'ya ulaşıyor. Yunus Nadi'nin ifadesiyle, "4 veya 5 Nisan akşamı" Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı Ziraat Mektebi'nde yemekten sonra Anadolu Ajansının kurulmasından söz açılıyor. Bu konuşmanın ardından Anadolu Ajansının kuruluşu, 6 Nisan 1920'de gerçekleştiriliyor.

Atatürk’ün büyüklüğüne ve kararlılığına bakalım ki, görüşmelerin hemen ertesi gününde kuruluş gerçekleştiriliyor.

 

***

 

Mustafa Kemal Paşa, Milli Mücadele'nin ateşini tutuşturduğu bütün yurda gönderdiği tarihi genelgeyle Anadolu Ajansının kuruluşunu duyurmakla kalmıyor, girişilen mücadelenin iç ve dış kamuoyuna duyurulmasının önemine de işaret ediyor.

Anadolu Ajansının ilk bürosu olarak da kullanılan, Milli Mücadele'nin ilk karargahı Ziraat Mektebinin, Ajans için ayrılan bölümünde faaliyetine başlıyor.

Günün zor şartları altında kurulan Anadolu Ajansı’nın, ilk haberlerini servis etme tarihi 12 Nisan 1920 oluyor.

***

Büyük Atatürk’ün “Anadolu Ajansı Türkiye’nin sesini dünyaya duyuracaktır” sloganıyla hizmete başlayan Ajans 100 yıldır bu görevini geliştirerek sürdürüyor.

Halen de bu başarılı görevini yerine getiriyor.

Yine Büyük Atatürk, Ajans’ın, iktidarların sesi olmaması için hisselerinin çalışanların sahip olduğu özel bir kanunla da statüsü belirliyor.

Gelişen süreçte, zaman zaman iktidarların sesi olan Ajans, son zamanlarda bunu daha belirgin bir şekilde yaptı.

Siyasetçilerin ve gazetecilerin de eleştirilerine hedef olan Anadolu Ajansı bugün 100. Kuruluş yılına erişmiş durumda.

Kuranları rahmet ve minnetle anıyor, gelmiş-geçmiş ve halen emeği geçenleri kutluyorum.