Bütün yurtta olduğu gibi Eskişehir’de de “Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında başta kadın kuruluşları olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından etkinlikler düzenlendi.

Eskişehirli kadınların bu konuda ne kadar duyarlı oldukları da görüldü.

Bugün ülkemizde eğitimli ya da eğitimsiz çok sayıda kadın şiddet görüyor hatta öldürülüyor.

Gün geçmiyor ki gazetelere, televizyonlara bir kadın cinayeti haberi yansımasın.

Bu konuda Eskişehir’in erkekleri de duyarlı.

Geçtiğimiz yıllarda kadına şiddete karşı erkekler de bir yürüyüş yapmıştı.

***

Kadına şiddetin önlenmesi konusunda kamu kurumları da çeşitli çalışmalar yapıyar. Bunların en belirgin örneği KADES uygulamasıdır.

Bu konuda kent merkezinde olsun, kırsal kesimde olsun kadınlar sürekli uyarılıyor ve eğitimler veriliyor.

Eskişehir’in Belediyeleri de bu konuda çok duyarlı.

Geçtiğimiz gün Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi ile Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu arasında Acil Yardım Hattı İş Birliği Protokolü imzalandı.

Protokol ile Eskişehir’de yaşayan vatandaşlar, şiddet vakalarında ihtiyaç duydukları destek için Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'na bağlı destek mekanizmalarına 7/24 ulaşabilecek.

***

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’nün de  katıldığı protokol imza töreninde Güllü’nen söyledikleri Eskişehir için gurur verici.

Ne diyor Güllü.

“Eskişehir kadın dostu politikalarıyla tüm Türkiye’ye örnek oluyor. Federasyon olarak Türkiye’nin dört bir yanında protokoller imzalayıp ağımızı genişletiyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerimiz de hiç düşünmeden bizimle ortaklık kurmaya adım attı. Bu nedenle Belediye Başkanlarımıza ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”

***

Peki bu hat nasıl çalışıyor?

2003 yılında “Aile İçi Şiddete Son” Kampanyası çerçevesinde kurulan Acil Yardım Hattı, 2014 yılından itibaren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından işletilmektedir. Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı, Türkiye’de kadına karşı şiddeti önleme ve müdahaleye yönelik olarak çalışan ilk ve tek acil yardım hattıdır. Acil Yardım Hattı ile şiddet gören kadının öncelik olarak hayatta kalabilmesinin sağlanması, sonrasında sırayla hukuka ve rehabilitasyona erişmesi amaçlanmaktadır. Gizlilik esaslı olarak çalışan Acil Yardım Hattı (AYH)  0212 656 96 96 -0 549 656 96 96 numaralı telefonlardan hizmet vermektedir. Arayan kişilerle sosyal hizmet uzmanı ya da psikolog görüşür. Görüşmede vakanın yüksek can güvenliği riski var ise uzman tarafından kolluk kuvvetleri aranarak mağdurun ikamet adresine kolluk personeli gönderiliyor. Bireysel olarak arayan ve içinde bulunduğu durumu sorgularken haklarını öğrenmek isteyen vatandaşlara da danışmanlık hizmeti veriliyor.