Akademisyenler, öğrenciler ve sinemaseverlerin yoğun katılım gösterdiği oturumda belgesel sinema, kısa film ve sinema seyircisinin dönüşen profili ele alındı.
Oturumun ilk kısmı, Doç. Dr. Ufuk Küçükcan moderatörlüğünde gerçekletirildi. Bu bölümde belgesel sinema ve kısa film üzerine sunumlar yapıldı. Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak, “Türkiye’deki Majör Film Festivallerinde Belgesel Filmlerin Yeri ve Seyri” başlıklı sunumuyla belgesel sinemanın festivallerdeki yerini değerlendirdi. Ardından Öğr. Gör. Serdar Sabuncu, “Belgesel Sinemanın Dönüşen Seyircisi: Uluslararası Safran Belgesel Film Festivali Örneği” sunumunda, izleyici kitlesinin değişen yapısına dikkat çekti.
Kısa film temalı sunumlar ise Yüksek Lisans Öğrencisi Mukaddes Kütük ile Arş. Gör. Buğra Mert Alkayalar tarafından gerçekleştirildi. Kütük, “Neden Hâlâ Kısa Film İzliyoruz? Festival İzleyicileri ve ‘Kısa’ Filmin Estetik Değeri Üzerine Teorik Bir Araştırma” başlıklı sunumunda kısa filmin festival izleycisi üzerindeki etkisini analiz etti. Alkayalar ise “Festivallerde Türsüzlük: Türkiye’de Tür Filmlerinin Temsil Sorunu ve Tür Filmi Festivallerinin Eksikliği Üzerine Bir Tartışma” sunumuyla, festivallerdeki kısa film konusunu tartışmaya açtı.
Sempozyumun ikinci kısmında, Tübitak 1001 Programı kapsamında desteklenen 124K371 numaralı “Cumhuriyetin 100. Yılında Sinema Seyircisi” adlı proje kapsamında bir oturum düzenlendi. Doç. Dr. Hakan Erkılıç ve Prof. Senem Ayşe Duruel Erkılıç öncülüğünde yürütülen projeye, Prof. Dr. Hasan Akbulut, Doç. Dr. Melis Behlil, Dr. Öğr. Üyesi Neşe Öztemir Hazan, Sena Öndün Sivas ve Arş. Gör. Erhan Türküm katkı sundu.
Arş. Gör. Türküm: “Sinema seyircisi kimdir sorusunun cevabını arıyoruz”
Erhan Türküm sunumuna şu sözlerle başladı: “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı vesilesiyle yapılan bu araştırmada, ‘Sinema seyircisi kimdir?’ sorusunun cevabını arıyoruz. Günümüz seyircisine odaklanırken, geçmişten bugüne sinema seyircisinin nasıl dönüştüğünü de araştırıyoruz. Mersin Üniversitesi yürütücülüğünde gerçekleşen proje, 24 aylık bir süreci kapsıyor. Ekim 2024’te başladık, Ekim 2026’da tamamlayacağız.’’
Oturumun son bölümünde, Prof. Senem Ayşe Duruel Erkılıç moderatörlüğünde Utrecht Üniversitesinden Dr. Marijke de Valck ‘’The Educational Turn in Film Festivals: Cultivating Cosmopolitanism and Critical Engagement in Young Audiences’’ başlıklı konular katılımcılarla paylaşıldı.
Oturumlar moderatörler tarafından katılımcılara takdim edilen teşekkür belgeleriyle sona erdi.