Şimdiki eğitimcilerin arasında da çok iyiler vardır ama eskiler bir başkaydı.

Eğitimci, öğretici mesleğin adına da öğretmenlik deniyor.

Gerçekten de kutsal mesleklerin başında gelir.

Şunu baştan söylemeliyim ki Nevzat Deringöl’ü, tanıyan, onunla aynı mekanlarda bulunan, bundan da onur duyan bir gazeteciyim.

Vefatından önce vücudunu kadavra olarak bağışladığını da hatırlıyorum.

Vefatından önceki güne kadar geçen 8 yıl boyunca da eğitimciliğine devam etmiş.

8 yıl önce hayatını kaybetmesinin ardından vasiyeti üzerine bedenini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerine kadavra olarak bağışlayan emekli edebiyat öğretmeni Nevzat Deringöl, önceki gün ölümünden sonra da eğitimlerine katkıda bulunduğu doktorlar ve tıp öğrencilerinin katıldığı törenle toprağa verildi.

 

***

Bu süre içersinde 4 bin 800 doktor adayına ışık oldu.

2011 yılında 66 yaşındayken hayatını kaybeden emekli edebiyat öğretmeni Nevzat Deringöl, ailesinin de bu duruma onay vermesinden sonra vücudu öğrenciler tarafından derslerde kullanılmaya başlandı.

Kadavra üzerinde çalışan doktor adayları yıllardır Nevzat hocanın bedeninde yeni şeyler öğrenirken Deringöl de bu süreçte birçok öğrenciyi mezun etmiş oldu.

Ülkemizde organ bağışı giderek yaygınlaşıyor.

Bu bilinç yerleşiyor.

Ancak kadavra konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Nevzat hocanın bu davranışı, bu açıdan da önemliydi.

Yetkililer, kadavra bulunmakta güçlük çekilen Türkiye'de yurt dışından yaklaşık 130 bin liraya kadavra ithal edildiğini belirtiyorlar.

 

***

 

Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Özden’e kulak verelim.

“Biz gelen kadavralarımıza öğrencilerimize daha faydalı olması için dikkatli davranıyoruz. Kendisini Türk toplumuna bağışlamış insanların haricinde ithal kadavra da alıyoruz. Nevzat Deringöl gibi öğretmenlerin topluma örnek olmak amacıyla kendisini bağışlaması hem Eskişehir için hem de Türkiye için örnek bir davranış. Tabi diğer illerimiz de de bu tür davranışlar mevcut olmakla birlikte, yurt dışına göre az miktardadır. Kendisinin 8 yıl gibi bir kadavra çalışmasında katkısı olmuştur. Adım adım, kas yapısını daha sonra ki yıllarda damar ve sinir yapısını daha sonra organlarını, bu şekilde gayet verimli bir kullanımla öğrencilerimize faydalı olmaya çalıştık. Ama burada faydalı olma, Nevzat beyin kendisini bağış sürecinden sonra başlamıştır”

Nevzat Deringöl’ün bir arkadaşı ise, “Nevzat hoca, iyi bir eğiticiydi. Bilimden, insanlıktan, barıştan hiç ayrılmadı. Öldükten sonra bile, insanlık, bilim ve tıp alanında ne gerekiyorsa üzerine düşen bir adım fazlasını yaptı.”

Hem sağlığında, hem de ölümünden sonra eğiticiliğine devam eden nadir bir insan nevzat hoca, rahat, huzurlu ve ışıklar içersinde uyuyacak şimdi.