Yogaya yeni başlayacaklara da tavsiyeler veren Günesen, hem yogada girilen pozların anlamlarından bahsetti hem de yoganın hayatımıza kattıkları ile ilgili düşüncelerini bizlerle paylaştı.

röportaj

Merve Günesen kimdir?

1996 doğumluyum. Eskişehirliyim. ESOGÜ’de Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunuyum. Şu anda da ESOGÜ’de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi üzerine yüksek lisans yapıyorum. Aynı zamanda taze bir yoga eğitmeniyim.

Yogaya olan ilgin ne zaman ve nasıl başladı?

Yogayla tanışmam 2018 yılı sonunda gerçekleşti. Ancak 2020’de pandeminin hayatımızı girmesiyle birlikte öze dönüş yolculuğumla yogaya daha fazla ağırlık vermeye başladım. Böylece yogayla tanıştığımdan beri hayalimde olan yoga eğitmenlik sürecimde başladı.

Yoga eğitmeni nasıl olunuyor?

Yoga eğitmenlik eğitimi veren kurum veya kişiler üzerinden Yoga Eğitmenlik Sertifikası alınarak yoga eğitmeni olunabiliyor. 200 saatlik bir eğitimden geçerek ve sınavlarını geçip, staj derslerini verdikten sonra eğitmen olmaya hak kazanılıyor.

‘BİRLİK BÜTÜNLÜK ANLAMINA GELİYOR’

Yoga nedir? Herkes yoga yapabilir mi?

Yoga kelime olarak Sanskrit Dili’nde bir birlik bütünlük anlamına geliyor. Bu birlik bütünlük kişinin hem zihnen hem bedenen ve ruhen uyum halinde olması anlamına gelirken, aynı zamanda kişinin başkalarıyla da aynı özden geldiği aynılığı taşıdığı anlamına geliyor. Bunun farkındalığını uyandırıyoruz, biz yogayla bunu anlıyoruz. Yoga aslında ‘Ben kimim?’ sorusuyla başlar ve kişinin kim olmadığını görerek ilerler. Yaş, cinsiyet hatta bedensel engeller veya hastalıkları olan kişiler dahil herkes yoga yapabilir.

Yoganın belli bir tarihi var mı? Ne kadar geçmişe uzanıyor?

Yoganın 5 bin yıllık bir tarihi olduğu tahmin edilmekte. Bu tahmin İndus Vadisi çevresindeki arkeolojik buluntulara dayanarak yapılmakta.

Yoga bir spor mudur?

Yoga bir spor dalı değildir. Bedensel çalışmaları barındırmasına rağmen, yogada bir yarış hali yoktur. Yoga çok yönlü bir öğretidir.

‘YOGADA ÖZE ULAŞMA ÇABASI VAR’

Yoganın dini bir yanı var mıdır?

Yoganın hiçbir din ile ilgisi yoktur.  Ancak içerisinde barındırdığı temel ahlak kuralları dışarıyla ilgili pratikleri barındırıyor. Yogada öze ulaşma çabası var. Yogada içimizdeki öze atman diyoruz. Bir de öz kavramı var. Bu da bizim inancımıza göre değişebilir. Ben Müslüman olarak Allah diyorum. Diğer dinlerde de inançlara göre yerleşiyor. Ahimsa zarar vermeme ilkesi (hem kendine, hem başkalarına hem de çevrene zarar vermeme), satya doğruluk ilkesi (4 anlamda doğru söyle, dedikodu yapma, gereksiz konuşma, hakaret etme), asteya çalmama ilkesi (hem bir maddeyi çalmamak, hem de vakit ya da fikir gibi manevi ögeleri de çalmamak) brahmaçarya ilkesi (dünyevi zevklerden uzaklaşmak) ve son olarak aparigraha ilkesi (aç gözlülük yapmamak ve biriktirmemek. Gereğinden fazla yemek bile açgözlülüğe dahil). Bunlar dini ilkeler değil, temel ahlak kuralları olarak karşımıza çıkıyor.

röportaj 2

‘YOGA 8 BASAMAKLI BİR ÖĞRETİ’

Yoga öğretisinin içeriği neleri barındırıyor?

Yoga 8 basamaklı veya bazı ekollere göre 8 kollu bir öğretidir. Bu öğretiler temel ahlak kuralları olan yamaları, içsel pratikler olan nyamaları, bedensel pratik olan asanaları, nefes çalışmaları olan pranayamaları, duyuların kontrol edilmesi olan pratyahara, konsantrasyon çalışmaları olan dharana, meditasyon olan dhyana ve aydınlanmayı temsil eden samadhi’yi içeriyor. İlk 4’ünün yapılması hatha yoga olarak geçiyor. Hatha yogayı herkes yapabilirken, tamamının yapıldığı raja yoga ise daha ileri seviye yoga olarak kabul ediliyor.

‘HER POZUN BİR ANLAMI VAR’

Yogada çeşit çeşit pozlara giriyoruz. Bu hareketleri neden yapıyoruz?

Matımız bizim hayatımızın küçük bir simülasyonu gibidir. Aslında hayatımızda ya da bedenimizde fark edemediklerimizi matımızda fark ederiz. Her yaptığımız pozun bir anlamı var. Mattayken aklımıza gelen her şeyin de aklımıza gelmesinin bir sebebi oluyor. Örneğin ters duruşların pratik edilmesi, hayatımız tepe taklak olduğu zamanda bile dengede kalabileceğimizi bize öğretiyor. Geriye bükülmelerin pratik edilmesiyle her şeyin içindeki hoşu görebilme yetisi ediniliyor. Kalça açıcıların pratik edilmesi geçmişin yüklerini anlamlandırılamamış deneyimleri, bırakabilmeyi öğretiyor. Bunun aslında bilimsel bir yönü de var. Vagus sinirinin gevşetilmesiyle veya Psoas kasının esnetilmesiyle zihin rahatlıyor. Yoga asana pratiklerinin yapılmasıyla ilk olarak anda kalmayı öğreniyoruz. Bedenimizin ve nefesimizin farkına varıyoruz. Matta bunların pratik edilmesiyle hayatımıza da bunlar yansıyor. Mat üzerinde zorlu pozların içindeyken nefesini kontrol etmeye çalışırken, zihin bunu yaşamış oluyor. Ben bunu daha önce yaşadım, şimdi de bunun üstesinden gelirim diyor.

‘ÖNEMLİ OLAN DEVAMLILIK’

Bugün yogaya başlamak isteyen biri ne yapmalı? Kendine uygun yoga derslerine nasıl ulaşabilir?

Yogaya başlamak isteyen biri öncelikle bu pratiklere günlük olarak ne kadar zaman ayırabileceğine bakmalı. Pratikte önemli olan ateşli çaba ve devamlılıktır. Daha sonra internet üzerinden yoga başlangıç videolarına göz atarak kendine uygun olan yoga derslerini pratik edebilir. Bir eğitmen eşliğinde daha sağlıklı bir şekilde yoga seanslarına da katılabilir.

Yoga hayatımıza ne katıyor?

Yoga getirdiği fiziksel faydalarının yanında kişinin hayata bakış açısını değiştiriyor ki bence bu daha önemli. Kişi hem günlük yaşantısındaki potansiyelini fark edip onu ortaya çıkarma yetisini kazanıyor hem de her şeyin içindeki güzelliği görüp, dengede kalma halini anlıyor.