Sanayi Çarşı’nda yeni iş yeri açmak isteyenlere iş yeri açma ruhsatı veremeyeceğini dile getiren Kurt, bunun doğru bir iş olmadığına söyledi. Dükkanların her an yıkılabileceğini ve altında insanların kalabileceğini ifade eden Kurt, bunun sorumluğunu almayacağına vurgu yaptı. Konuyla ilgili bakanlığa ve Cumhurbaşkanlığı’na defalarca yazı yazdığını aktaran Kurt, “Burada bir deprem, yangın olsa sorumlu kim olacak! Bunları bilin dedim hiçbir cevap çıkmadı. Bunun üzerine Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptali için dava açtım ama o davayı da kaybettik. Şu anda Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi içerisinde bu tür yetki Cumhurbaşkanı’nındır. İster yapar, ister yaptırır. Yerel yönetimlerin şu anda hiçbir yetkisi yoktur. Oradaki tüm olumsuzlukların sorumlusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır, dolayısıyla AK Parti’dir” sözlerini kaydetti.

‘DEVRİ OY BİRLİĞİ İLE VERDİK’

Sanayi Çarşısı’nın 2010 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından Belediye Kanunu’nun 73. maddesine göre kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bir bölge olduğunu belirten Kurt, bu bölgenin sınırlarının Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından belirlendiğini ve 66 hektarlık bir alanı kapsadığını ifade etti. O dönemde kendisinin Büyükşehir’de ve Odunpazarı’nda meclis üyesi olduğunu dile getiren Kurt, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 10 bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini ve Sanayi Çarşı’nın da bunlardan biri olduğunu kaydetti. Kurt, “O dönemin Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Yılmaz Büyükerşen’e dedi ki; ‘Bu bölgeyi yapmak bize yakışır. Odunpazarı’na yakışır, bize devrederseniz biz bunu çok çabuk yaparız’. Yılmaz Büyükerşen de bize Belediye Meclis üyelerine sordu. Biz de dedik ki; ‘Mantıklıdır iktidar gücünü kullanarak işe başlarsa belki daha kolay olabilir dedik.’ O zaman Cumhuriyet Halk Partili meclis üyesi çoktu, oy birliğiyle Sanayi Çarşısı’nın kentsel dönüşüm işinin yapılması yetkisini Odunpazarı Belediyesi’ne devrettik. Niçin böyle yaptık! Eskişehir’e çabuk hizmet gelir mi acaba diye yaptık. İyi niyetimiz böylece ortaya konulmuş oldu” şeklinde konuştu.

‘BURHAN SAKALLI VAZGEÇTİ’

O dönemde Burhan Sakallı ve ekibinin işe başladığını söyleyen Kurt, Sanayi Çarşısı’nda belli görüşmelerin yapıldığını ve Sakalı’nın Bursalı bir firma ile görüşme yaptığına şahit olduğunu dile getirdi. Yapılan çalışmaların ardından Burhan Sakallı’nın nedenini bilmediği bir sebepten dolayı kentsel dönüşümden vazgeçtiğini kaydeden Kurt, 2014’te belediye başkanı olduğunu ve başkan olduğunda görev ve yetkinin Odunpazarı’nda olduğunu bildiği için orası ile ilgili bir proje çalışması hazırlattığının altını çizdi.

‘AK PARTİLİLER REDDETTİ’

Projesini Büyükşehir Belediyesi’ne sunduğunda AK Partili meclis üyelerinin ‘Bu projenin işi boş, benim evim ne olacak, benim akrabamın dükkanı’ ne olacak gibi mantıklarla projeyi ret ettiklerini iddia eden Kurt, “Bunun üzerine ben Bakanlıkla belli ilişkilere girdim. Projeyi Bakanlığa sundum. Bakanlık bizim projemizi beğendi. Dedim ki bunu yapamıyoruz, sizinkiler yaptırmıyor. Burayı afet riskli alan ilan edin. Afet riskli bir ortam var. Yetkiyi bakanlık olarak almış olun ama Odunpazarı Belediyesi’ne devredin. Resmi gazetede burasının afet riskli alan olduğunu ilan ettiler, imarla ilgili tüm yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın eline geçmiş oldu. Sonra biz bakanlığa başvurduk ve ‘Burayı bize devredin’ dedi. İşlemler başladı, biz devri beklerken maalesef bakan değişti. Çünkü AK Parti’de bakan değiştiğinde o bakanlıkta her şey değişiyor. Bir bakanın yaptığını diğer bakan beğenmiyor güya istikrarlı bir hükümet” dedi.

‘PARA HARCAMA YETKİMİZ YOK’

Yeni Bakan’a projeyi tekrar sunduklarını belirten Kurt, Yeni Bakan Mehmet Özhaseki’nin o dönemde ‘Sadece AK Partili değil CHP’li belediyelere de yetkileri veriyoruz’ şeklinde demeçler verdiğini hatırlattı. Eskişehir’den bir milletvekilinin ve bir politikacının, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Odunpazarı Belediye başkanı olmak için bakanlığa gidip projeyi, kendilerine devir olması için engellediğini ileri süren Kurt, bu kişilerin bakanlığa belediye seçimlerine girip kazandıklarında burayı ‘Biz yapacağız’ dediğini savundu. Bakanlığın olayın kendilerini aştığını Saray’dan çözebileceğini söylediğini ileri süren Kurt, “Saray’dan da çözemedik. Tanıdık bulamadık. Eskişehir’deki politikacılara dedik ki ‘Bize yardım edin. Biz burayı alalım yapalım’. Ne yazık ki olmadı. 2019 seçimlerine girdik. O arkadaşlarımızdan biri aday olamadı diğeri ise aday oldu ama kaybetti. Biz 2019 sonra yine göreve devam ederken AK Partili Belediye Meclis üyelerine dedik ki ‘Böyle bir top var. Bunu gelin bize yardım edin. Bakanlığa gidelim bize yetkiyi devretsinler. Biz burayı yapalım. Bize devretmiyorlarsa bakanlık kendisi yapsın. Orada harabe gibi bırakmasın. Bakanlık yetkisini kullansın, buranın kentsel dönüşümünü yapsın’. Defalarca meclis toplantılarında AK Partili meclis üyelerine seslendim. ‘Hani bizi Bakanlığa götürecektiniz hani bize destek olacaktınız. Hani bize yardım edecektiniz, niye etmediniz’ dedik ses çıkmadı. Buradaki tüm sorumluluk kabahat AK Partililerindir. Biz yapmaya hazırdık. Bize devretseler yine çalışma yaparız. Bize devredilmediği için bu saatten sonra para harcamaya yetkimiz yok, herhangi tasarruf yapma yetkimiz yok ” İfadelerini kullandı.

Milli İrade / Ufuk Azbay