‘Enerjinle Kente Hayat Ver’ sloganıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın yanı sıra TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Ender Kelleci, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu, akademisyenler, enerji sektörünün paydaşları ve vatandaşlar katıldı.

 

“TÜRKİYE’DE FARK OLUŞTU”

 

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, konuşmasında, “Bu salonda bu hafta gerçekleşen 2. enerji toplantısı. Geçen günlerde yerel yönetimlerin enerji kaynaklarıyla ilgili finans sorunları ve çözümleri konulu toplantı vardı. Bugün de Elektrik Mühendisleri Odamızla birlikte enerji verimliliği, enerji kaynakları ve dağıtımı ile ilgili bir gün düzenledik. Bu toplantıların artarak devam etmesi en büyük dileğim. Biz, mümkün olduğu kadar yurtdışındaki toplantıları da takip ediyor, katılmaya gayret ediyoruz. Belediyemiz enerji verimliliği konusunda elde ettiği öncü deneyimleri ile Türkiye’de fark oluşturmuştur. 2017’de mevcut referanslarımız ve deneyimlerimiz çerçevesinde 86 ülkeden, bin 500’den fazla yerleşim yerinin içinde bulunduğu Uluslararası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi-Sürdürülebilir Kentler Birliği üyesi olduk” ifadelerini kullandı.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Ender Kelleci, çevreye zararlı enerji yatırımları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının ön planda tutulması gerektiğini ifade ederek, “Gerçekleştirdiğimiz etkinlik ile enerji verimliliğinin önemi, yenilenebilir enerji kaynakları ve binalarda ısı yalıtımının önemi gibi konuları işleyeceğiz. Bir tarafta fosil enerji yakıtlarının tükenme riski ve çevreye verdikleri zararın yüksek seviyede olması, diğer tarafta yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişerek uygulama alanlarının genişletilmesi, sürdürülebilir çevreye duyarlılık ve enerji verimliliği yaklaşımları çerçevesinde, yeni yaklaşımların doğmasına neden olmuştur. Avrupa Birliği, 2030 yılı hedefi olarak yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımını, toplam enerji kullanımının yüzde 20’si, 30’u seviyesinde hedeflemektedir” dedi.

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Türe, “Artık toplumda ‘marka’ ve ‘itibar’ kelimeleri, şehirler için de çok yaygın olarak kullanılmaya başlanan ve kredibilitesini de arttıran önemli kavramlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunun doğru yönetilmesi için de genellikle sürdürülebilirliğin en önemli kriteri olan küçük karbon ayak izine sahip olan bir ülke ya da kent olmak adına bu süreçler içinde aktör olmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.