İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sokak köpeklerine yönelik yürütülen toplama sürecinde sona yaklaşıldığını belirterek, Türkiye genelinde sahipsiz hayvanların büyük kısmının barınaklara yerleştirildiğini, kalan çalışmaların ise ekim ayı sonuna kadar tamamlanacağını duyurdu.
Toplama Süreci ve Valiliklere Verilen Talimatlar
Katıldığı bir televizyon programında sahipsiz sokak köpeklerine ilişkin yürütülen güncel uygulamaları değerlendiren İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, toplama sürecinin planlanan takvim doğrultusunda ilerlediğini ifade etti. Sokakta yaşayan köpeklerin yaklaşık %80’inin toplandığını kaydeden Çiftçi, sürecin aksamadan devam etmesi için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü belirtti. Bakan, kalan hayvanların da belirlenen takvime uygun olarak barınaklara veya doğal yaşam alanlarına nakledileceğini söyledi.
Çalışmaların illere göre dağılımını da paylaşan Bakan Çiftçi, bazı bölgelerde toplama oranlarının istenen seviyeye ulaşmadığını vurguladı. Bu hafta içinde, toplama oranı %60’ın altında kalan dokuz ilin valisiyle özel bir görüşme gerçekleştirdiğini açıklayan Çiftçi, bu illerdeki faaliyetlerin hızlandırılması yönünde kesin talimat verdiğini dile getirdi. Hedefin, tüm illerde eş zamanlı ve etkin bir sonuç almak olduğu ifade edildi.
Güvenlik ve Hayvan Refahı Odaklı Yaklaşım
Sokakların güvenli hale getirilmesinin öncelikli amaç olduğunu vurgulayan Bakan Çiftçi, bu sürecin sadece toplum sağlığı için değil, hayvanların refahı için de kritik önem taşıdığını savundu. Sahipsiz hayvanların meydanlarda başıboş kalması yerine modern barınaklarda kontrol altında tutulması gerektiğini belirten Çiftçi; tedavi, kısırlaştırma ve beslenme süreçlerinin bu merkezlerde daha sağlıklı yürütüleceğini ifade etti.
Belediyelere, barınak projelerini hızla tamamlamaları konusunda çağrıda bulunan Bakan, sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil, rehabilitasyon imkanı sunan yaşam alanları olduğunu yineledi. Hayvan saldırıları nedeniyle yaşanan mağduriyetleri sona erdirmeyi amaçladıklarını belirten Çiftçi, bu düzenlemenin hayvanların hastalıklardan korunması ve düzenli beslenmesi açısından da olumlu sonuçlar doğuracağını savundu.






