Akdeniz ve Ege kıyı şeritlerinde halen devam eden yangınların yanı sıra Anadolu’daki bazı illerde de orman yangınları görülüyor.

Evet orman yangınları özellikle yaz mevsiminde çok daha fazla artıyor.

Ancak şimdiye kadar böylesi uzun süreli yangını pek görmedik.

Elimizde imkan olmasına rağmen yangınları söndürmekte çaresiz kalabildik.

Yangın bölgelerinin yüksek ve engebeli araziler olması nedeniyle karadan yapılan müdahalelerin etkili olmadığı bir kez daha görüldü.

O halde havadan müdahale etmek gerekliliği de ortaya çıktı.

9 gündür devam eden yangınların son üç gününde yurt dışından uçakların da duruma müdahil olmasıyla yangının önü alınabildi.

Yangın söndürme uçaklarının önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

 

***

Yangın sürecinde THK’nın yangın söndürme uçakları çok tartışıldı, halen de tartışılmaya devam ediyor, edecek gibi de görünüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığındaki 11 Büyükşehir Belediye Başkanı yaptıkları inceleme ve görüşmelerden sonra THK’yı yeniden ayaklandırmanın mücadelesine girdiler.

THK’nın en önemli tesislerinden birinin de Eskişehir’de olduğunu hatırlatmak isterim.

 

***

Bu konuda uçak ve havacılık konusunda çok önemli bir tesisin daha Eskişehir’de bulunduğunu belirtelim ve kendisi de bir mühendis olan Türk Harb İş Sendikesi Başkanı Hasat Atak’a kulak verelim.

“Daha önce yaşanan orman yangınlarında da bizzat Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli “Türkiye’de hizmet verecek bir uçak filosu bulunmadığını” ifade etmiştir. Bizler yıllardır Türk Hava Kuvvetleri envanterinde ki bulunan dünyanın en önemli uçaklarının motorlarına müdahale eden, F-4’ler F-16’ları tamir eden Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Eskişehir Türk Harb-İş üyeleri olarak,                                                                                                     Her türlü yangın uçaklarının bakım, onarım ve idamesini yapabileceğimizi, Türkiye’ye hizmet verecek uçak yangın filosu oluşturabileceğimizi buradan duyurmak istiyoruz.                                                                                                                                                                                     Yangın söndürme uçaklarının bakımları yapıldığı sürece yaşına bakılmadan kullanılabilir. Uçaklarda ömür kavramı parça bazında olup kritik parçaların kontrol/değişim işlemleri yapıldığı sürece emniyetli bir şekilde uçurulabilir. 1.Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde F-4, F-16, T-38, NF-5, KT-1T uçaklarının gövde/motor bakım, onarım, parça değişim işlemler ile, modernizasyon faaliyetleri yapılmaktadır. Envanterimizde bulunan; T-38 uçaklarının yaşı 59 dan (1962 model) , F-4 uçaklarının yaşı 48 den (1973 model), F-16 uçaklarının yaşı 35 den (1986 model) başlamaktadır. Tüm Jet ve pervanenin, motorların bakım onarımı, Casa tipi uçaklar ve Couger Helikopter motor bakımları yapılmaktadır. Halen bu uçaklar bakımları yapılarak uçurulmakta ve daha uzun yıllar da uçurulacaklardır. Yaşlarına bakıp antika denilecek olan bu uçaklar uygulanan doğru bakımlar ile ilk günkü performanslarıyla kullanılabilmektedir. Fabrikamızda FASBAT faaliyetleri ile bu başarı sağlanabilmektedir. Jet uçaklarında gösterilen bu başarı yangın söndürme uçaklarında da çok rahat gösterilebilir. Yıllardır ülkemizin tamamının uçuş hattına destek sağlayan teknikeri, teknisyeni mühendisi ile 1. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü (Hava İkmal) işçileri olarak Eskişehir’in söz konusu sorumluluğun altından gerekli ortam ve şartlar sağlandığı takdirde rahatlıkla kalkabileceğini tüm kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

Böyle bir imkan da varken neden kullanılmaz ki…