Bu dönüşüm projesinde, bilimsel, hukukî sorulara yanıt aranırken bölgede ekonomik ve kültürel yaşamın riske girebileceği düşünülüyor. Şimdilerde Danıştay’ın kararını bekleyen vatandaşlar, İstanbul’da fiilî olarak devam eden projede yaşanan sorunların medyaya yansımasıyla benzer durumların Eskişehir’de yaşanmadan önlenebilmesi için mücadele ettiklerini belirtiyor.

Afet-Der Yönetim Kurulu üyelerinden Gürsel İnkilap Ünlükal, Ali Arabacı ve Mustafa Ergin, dernekleşme ihtiyacını ortaya çıkaran koşulları şu sözlerle anlattı:

"Kentsel Dönüşüm projeleri kamuoyunda daha iyi bilinse de ‘afet riskli alanların’ dönüşümüyle aynı sürecin işlemediğinin altı çizilmeli. 2011’deki Van Depremi’nin ardından hazırlanan 6306 Sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’ 2012 yılında Resmî Gazete’de yayınlandı. Kanuna göre yerel idarelerin veya üstlenicilerin, gerekli çevresel araştırmaları yapması ve proje bölgesinde ikamet eden hak sahiplerinin üçte ikisinin onayını almasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dosyayı sunması gerekiyordu. Bu süreçte teknik araştırmaların kamuoyuna açık şekilde yapılmaması, işlemlerin vatandaşla ortaklaşa yürütülmemesi, bazı konularda şeffaf davranılmaması ve halihazırda diğer illerde bir takım mağduriyetlerin ortaya çıkmasıyla Eskişehirliler olarak 2016 yılında 'Afet Riskli Alan Mağdurları Derneği'ni kurduk.

 

"ASIL RİSK BURALARDA"

 

Afet-Der Başkanı Mustafa Ergin, riskli ilan edilen bölgede yaşamını sürdüren emekli bir öğretmen. Bir Eskişehirli olarak şehrini iyi tanıdığını söyleyen Ergin, kentsel dönüşüme değil, şeffaf olmayan sürece karşı durduklarının altını çiziyor. Şehirde ‘riskli alan’ ilan edilen 8 mahalleden daha elzem durumda olan yerleşimlerin var olduğuna dikkat çeken Ergin, Tepebaşı İlçesi’nde Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar ve Mamure mahalleleri ile Odunpazarı İlçesi’nde Deliklitaş ve Kurtuluş’ mahallelerinde projenin yaklaşık 30 bin kişiyi etkileyeceğini aktardı. Mustafa Ergin, “Bu bölgelerden çok daha acil şekilde önlem alınması gereken farklı yerler var, asıl risk buralarda. Kırmızı Toprak Mahallesi, Yalaman Adası (Adalar), Kızılcıklı Caddesini kapsayan alan ve Tepebaşı bölgesindeki 2 alışveriş merkezinin bulunduğu yerlerin araştırmalarda daha riskli olduğu ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.