(Ufuk Azbay) Dünyada ekonomi ile alakalı ciddi sorunların olduğuna vurgu yapan Yuva, “Sadece ülkemiz değil dünyanın pek çok ülkesinde ciddi sıkıntılar var. Ülkemiz de üzerine düşen payı maalesef aldı. Sıkıntıların çözümü için herkes elinden geleni yapıyor, gece gündüz çalışıyor. Yaşanan ekonomik olumsuz havadan, klinisyenlerimiz ve yetiştiriciler başta olmak üzere herkese bu olumsuzluklar yansıdı. Klinikte hizmet sunduğumuz operasyonlardaki alet ve ekipmanlarımıza, uyguladığımız ilaçlara, tüm materyallerimize gelen ciddi bir artışla karşı karşıyayız. Bu artış bizi zorluyor” diye konuştu. Kliniklerinin bulunduğu binaların kiralarındaki artışın yanı sıra pek çok giderlerinde de artış olduğunun altını çizen Yuva, Artışa rağmen kliniklerinde verdikleri hizmet kalitesini düşürmemeleri gerektiğini ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaları gerektiğini kaydetti.  Yaşanan sorunların önümüzdeki süreçte hızlı bir şekilde çözüleceğine inandıklarını belirten Yuva, kendilerinin gece gündüz hayvan sağlığını tedavi etmek için çalıştıklarını söyledi. Dünyanın yaşadığı ekonomik sıkıntılardan veteriner hekimlerin de pay aldığını dile getiren Yuva, yaşanan sıkıntıların hep birlikte aşılabileceğini ifade etti.

‘TEK SAĞLIK SİSTEMİNDE YER ALMALIYIZ’

Tek sağlık sistemiyle ilgili veteriner hekimler olarak sürekli mücadele verdiklerini dile getiren Yuva, sağlıkla alakalı grubun içerisinde yer almadıklarını bunu da anlayamadıklarını ifade etti. Veteriner hekimlerin sağlığın yapı taşı olduğuna vurgu yapan, toplum sağlıklı bir et tüketebiliyorsa bunu veteriner hekimlere borçlu olduğunun altını çizdi. Veteriner hekimliğin koruyucu önlem içeren hekimliğin bir bölümü olduğunu belirten Yuva, “Veteriner hekimler aslında yaptıkları faaliyetleriyle, tedavilerle bu koruculuğu sağlayarak güvenli et, güvenli süt, güvenli hayvansal ürünler üretmeye vesile oluyoruz. Demek ki biz sağlık sistemi içerisinde olmamız gerekiyor” diye konuştu. Veteriner hekimlerin tek sağlık sisteminde mutlaka olması gerektiğini kaydeden Yuva, yapılan açıklamalarda veteriner hekimler hariç ibaresini görmek istemediklerini aktardı.

‘ÇİĞ SÜT ACİLEN DESTEKLENMELİ’

Çiğ sütün acilen desteklenmesi gerektiğini ifade eden Yuva, “Damızlık anneler, anaç sığırlar bizler için gerçekten çok ciddi güçleri. Bunları kaybettiğimiz zaman sütün olmadığı bir yapıyla karşı karşıya kalacağız. Üreticilerimizin aldığı desteklemeyi arttırmamız gerekiyor. Desteği arttırdığımız da anaç sığırların kesiminin önüne geçmiş oluruz. Sütün litresine 1 lira ila 1 lira 20 kuruş arasında destekleme yapılması gerektiğini dile getirmiştik destekleme yaptığımız zaman bir nebze olsun üreticimiz rahatlayacak. Üreticimiz damızlık hayvan kesmemek için elinden geleni yapıyor. Bu konuda bakanlıkta bir hazırlık var. Süt krizinin anlık çözmenin süt desteğini arttırmak” sözlerini kaydetti.