Yıllarca yazdık-durduk. Eskişehir’e bir fuar gerekli diye.

Ne kadar gerekli olduğunu şimdilerde daha iyi görüyoruz.

Ama fuar kültürünün de yerleşmesi ve gelişmesi gerekiyor.

Eskişehir Kitap ile başlayan, Eskişehir Ev’leniyoruz, Mobilya, Kozmetik ve Kişisel Bakım Fuarlarının ardından, ETO-TÜYAP Fuar Merkezinde bu yıl ilki düzenlenen Eskişehir Gıda Fuarını da geride bıraktık.

Ve fuarların Eskişehir ekonomisine ne denli önemli katılarda bulunduğunu da görmeye başladık.

 

***

Ama dedim ya fuar kültürünün gelişmesi gerekiyor.

Gıda fuarını da gerek çevre illerden gerek Eskişehir’den binlerce kişi gezdi.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen katılımcılar yöresel ürünlerini tanıttı şatışını yaptı.

Her türlü yiyecek içecek ürünleri, endüstriyel mutfak ekipmanları ile HORECA ve EDT sektörünün, gıda toptancılarının, aşçıların, satın alma yetkililerinin, otel ve restoran yöneticilerinin bir araya geldiği bu fuar da sektörlerine önemli katkılar sağladı ve yeni iş bağlantılarına öncülük yaptı.

 

***

Gıda fuarı sırasında Eskişehirli firmalara yeterince yer verilmediği konusunda bir takım şikayetlerin yükseldiği geldi kulağımıza.

Fuar yetkilileri ise fuar öncesinde Eskişehir’deki hemen tüm sektör yetkililerine haber verildiğini, fuarda yerlerini almaları için duyurular yapıldığını söylüyor.

İnsanlarımız görmeden bir konuda fikir sahibi olamıyorlar.

İlla ki o işi görecek, o işin sektörlerine ya da kendilerine katkı sağladığını anlayacak ki, ona göre davranacak.

Fuar ve Kongre Merkezi’ni Eskişehir’e kazandıranlara öncelikle teşekkür etmek isterim.

Eskişehirli firmalar yurt dışında ve yurt içinde düzenlenen çeşitli fuarlara katılıyorlar.

Bilgilerini arttırıyorlar, iş bağlantıları yapıyorlar.

Doğal olarak Eskişehir’deki fuarlara da şimdilik yurt içinden ilerleyen zamanlarda yurt dışından da katılımcılar gelecek.

Eskişehirli firmalar da fuar bilincini bir an önce geliştirerek, ayaklarına gelen bu fırsatı değerlendirmeleri gerekir.

 

***

Bakın Gıda Fuarında neler olmuş.

Ülkemizde sektörün önde gelen iş adamları katılımcı firmalar ile görüşerek bölge ticaretine önemli katkılar sağladı. Filistin, Ürdün, Libya gibi ülkelerden gelen profesyonel ziyaretçiler, Bulgaristan ve Türk İş Adamları Derneği (BULTİS) ile Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, stant açan firmalar ile iş bağlantıları oluşturarak sektör ekonomisine önemli katkılar sağladı. Afyon Sandıklı Esnaf Odası endüstriyel mutfak ekipmanları konusunda iş bağlantısı kurdu. Afyon’dan gelen iş adamları da pasta, çikolata ve kahve sektörüyle ilgili bayilik görüşmeleri gerçekleştirdi. Kütahya Bakkallar Odası, Bursa İnegöl Lokantacılar Odası stant açan firmalarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Filistinli iş adamlarıyla da hazır kek alımı konusunda iş anlaşmaları sağlandı.