Europen için gong 8 Haziran’da çalacak

Europen’in halka arzında talep toplama tamamlandı, Talep toplama sürecinde 73.755 kişiden 671 milyon liralık talep toplayan Europen’in toplam piyasa değeri de 2.742 milyon lirayı buldu. Halka arz edilen şirket paylarının yüzde 91’i yurtiçi bireysel, yüzde 9’u yurtiçi kurumsal yatırımcılara dağıtıldı.

Garanti Yatırım liderliğinde gerçekleşen birincil halka arz sürecinde Europen 548.925.000 TL halka arz büyüklüğüne ulaşılmış oldu. Europen halka arzdan elde edilecek geliri yeni yatırımlar ve bilanço iyileştirme alanlarında kullanılacak. Şirketin değerinin halka arz sonrası 2,74 milyar TL olacağının altını çizen Europen CEO'su Nebi Hatipoğlu, şirketin gelirlerinin yüzde 85’inin döviz cinsinden olduğunu, kur riski taşımadıklarını kaydetti. Nebi Hatipoğlu, 8.5 MW gücünde GES yatırımının Ağustos ayında devreye girmesi ile beraber enerji ihtiyaçlarının yüzde 13’ünü şirketin kendi altyapı yatırımları ile karşılanacağını, enerji fiyatlarında yaşanacak muhtemel artışlardan en az düzeyde etkileneceklerinin de altını çizdi.

2-3 HAZİRAN’DA TALEP TOPLAMA GERÇEKLEŞTİ

1965 yılında İdris Hatipoğlu tarafından temelleri atılan Europen halka açılıyor. 16,25 TL sabit fiyat ile tamamlanan birincil halka arzda yaklaşık olarak 73.755 yatırımcı istediği miktarda lot sahibi oldu. Talepler arasında görüntülenen en yüksek dağıtım ise, 50 bin adet oldu. 33.780.000 adet payın EUREN koduyla satışa çıktığı halka arzda fiyat 16,25 TL olarak belirlenmişti. Europen 8 Haziran’da gerçekleşecek Gong Töreni’nin ardından Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görecek.

nebi-hatipoglu-3

HALKA ARZ GELİRİ AĞIRLIKLI OLARAK YENİ YATIRIMLARA AKTARILACAK

Europen CEO'su Nebi Hatipoğlu, “1965'ten beri devam eden faaliyetlerimizin kurumsallaşma anlamında anlam kazanması ve sürdürülebilirliği sağlaması açısından bu halka arza karar verdik ve başarılı ile bugün sonuçlandıracağımızı düşünüyorum.” dedi. Europen CEO'su Nebi Hatipoğlu, halka arzdan elde edilecek gelirin ağırlıklı olarak yeni yatırımların finansmanında kullanılacağını belirtti. Europen’in halka arz gelirleri için planladığı 4 ana yatırım alanı bulunuyor: ‘‘Yatırımların Finansmanı, Yatırımlara İlişkin İşletme Sermayesinin Güçlendirilmesi, Mevcut Faaliyetlere İlişkin İşletme Sermayesinin Güçlendirilmesi, Kısa Vadeli Kredilerin Kapatılması.’’ Europen’in net dönem karı 2021 yılında bir önceki seneye göre yüzde 126,9 oranında artış göstererek 114,5 milyon TL’ye yükseldi. Kar marjı ise bir önceki yıla göre 2,7 puanlık artışla yüzde 10,9 oldu. Başarının altında; artan ihracat hacmi, artan üretim kapasitesi, bu sayede yakalamış olduğu ölçek ekonomisi ve üretimdeki verimlilik artışları yer alıyor. Halka arz sonrası şirketin büyüklüğünün 3 milyar TL’ye yakınsayacağını belirten Europen CEO'su Hatipoğlu, 2022 planlarının yakalanacağını kaydetti. Nebi Hatipoğlu, halka arz gelirlerinin yüzde 35- 45’ı yeni yatırımların finansmanında, yüzde 15-25’i Yatırımlara İlişkin İşletme Sermayesinin Güçlendirilmesinde kullanılacağını, yüzde 25-35’inin Mevcut Faaliyetlere İlişkin İşletme Sermayesinin Güçlendirilmesinde kullanılacağını ayrıca yüzde 5-15’inin de kısa vadeli kredilerin kapatılmasında kullanılacağını söyledi. Halka arz, şirket çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak sureti ile 135.000.000. TL’den 168.780.00. TL’ye çıkarılması neticesinde ihraç edilecek olan toplam 33.780.000 TL nominal değerli 33.780.000 adet C Grubu payın halka arzı sureti ile gerçekleşecek.

SATIŞLARDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Europen faaliyet gösterdiği 2 ana sektörde, 5 fabrikasında üretim gerçekleştiriyor.  Europen’in PVC sektöründe ve Cam işleme sektörlerinde faaliyet gösterdiğini söyleyen Nebi Hatiopoğlu, üretimlerine Eskişehir’de yer alan PVC Profil Tesisi, Kapı ve Pencere Tesisi, Buzdolabı Camı Tesisi, Mobilya Camı Tesisi, Pişirici Grubu Camları Tesisi ile devam ettiklerini söyledi. Europen CEO’su Nebi Hatipoğlu, satışlarda yaşanan sürdürülebilir büyüme trendinin devam ettiğinin altını çizdi. “Buna göre; Europen 2021 yılının son çeyreğinde şirket faaliyet gösterdiği 4 ana alanda hedeflediği satış rakamlarına ulaştı. Cam Grupları satışı 237 milyon TL, Kapı ve Pencere Grupları satışları 204 milyon TL, PVC Profil Grupları satışları 21 milyon TL ve Diğer Satışları 9,5 milyon TL olarak gerçekleşti.” dedi. Nebi Hatipoğlu “Europen’in PVC profil grubu 30 bin ton kapasiteli üretim tesisi var. Toplam üretimin yüzde 70'i Europen bünyesinde kullanılırken,  kullanılmayan PVC satışından da elde edilen gelir, toplam ciro içerisinde yüzde 8 seviyesinde bulunuyor. Şirketin Kapı-Pencere Grubu’nun toplam ciro içerindeki payı yüzde 47 seviyesinde.” dedi. 2021 yılı sonu ile şirketin toplam satışlarının yüzde 44,98’ini Kapı ve Pencere satışları, yüzde 43,85’ini Cam Grupları, yüzde 7,60’ını ise PVC Profil satışları oluşturuyor.

‘KUR RİSKİ TAŞIMIYORUZ’

Toplam satışlarının yüzde 73’ünün ihracat olduğunun söyleyen Europen CEO’su Hatipoğlu, toplam gelirlerinin yüzde 85’inin ise döviz cinsinden olduğunu kaydetti. Hatipoğlu, döviz riski taşımadıklarının da altını çizdi. Artan yatırım maliyetlerini izlediklerini kaydeden Europen CEO’su, halka arz gelirinin yeni yatırımların finansmanı için önemli bir kaynak yaratacağını belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KRİTİK ÖNEMDE

Pandemiden önce AB ve ABD’li büyük satın alma gruplarının Çin’i en büyük tedarik pazarı olarak gördüklerini dile getiren Europen CEO’su Nebi Hatipoğlu, tedarik zincirinin kırılması ile beraber bu durumun değiştiğini kaydetti. Hatipoğlu “Daha önce büyük satın alma grupları bütün kullandığı veya sattıkları ürünlerin büyük kısmını Çin'den alırken sadece yüzde 10-15'lik kısmını Avrupa'ya yakın coğrafyadan alıyorlardı. Ama bugün baktığımızda AB'li ve ABD'li büyük satın alma gruplarının fikirleri değişti. Avrupa ve kendilerine yakın bölgelere Çin'den kapasite kaydırdılar.” dedi. Hatipoğlu, gelen talepleri karşılamak adına yatırımlara hız vereceklerini dile getirdi. Europen ağırlıklı Avrupa bölgesi olmak üzere 34 ülkeye ihracat yapıyor. 2020’de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Türkiye’nin ilk 1.000 İhracatçısı sıralamasında 259. Sırada yer aldı.

GES YATIRIMI

Europen CEO'su Nebi Hatipoğlu, artan enerji maliyetlerini önceden öngördüklerini, fabrika çatılarına 8.5 MW gücünde GES yatırımı kararı aldıklarını ve söz konusu yatırımın Ağustos 2022’de devreye girmesi ile beraber üretimde gerekli olan enerji ihtiyacının yüzde 13 oranında yenilenebilir öz kaynaklardan sağlanacağının altını çizdi. Nebi Hatipoğlu, “Bu sayede enerji maliyetlerimizde önemli tasarruf sağlayacağız, karlılığımıza ve sürdürülebilir üretim hedeflerimize önemli katkı sağlamış olduk” dedi. (HM)