Eskişehir’e boşuna kültür ve sanat kenti denmiyor.

Genlerinde var genlerinde.

Tiyatro grubu kurabilmek ve oyun oynayabilmek için birkaç gençle birlikte “kanlarını satarak” para bulan bir Büyükşehir Belediye Başkanı var.

Büyükerşen’in tiyatro tutkusu bilinir, bu nedenledir ki hem rektörlük zamanında hem de Belediye Başkanlığı zamanında kültür ve sanata, ayrıca tiyatroya verdiği önem sayesinde Eskişehir’de bu gün tiyatrolar kapalı gişe oynuyor.

 

***

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ali Eyidoğan, 2001 yılından beri hizmet veren şehir tiyatrolarının, Eskişehir'in dışında Anadolu'nun birçok ilinde düzenlenen festivallere de katılarak, neredeyse ülke çapında iyi tiyatro yapmanın, iyi sanat üretmenin peşine düşüp, insanlarla buluştuğunu söyledi.

Eyidoğan şunları da söylüyor.

"Tüm salonlardaki temsilin günler öncesinden biletlerini bitirerek, gösterdikleri katılım açısından, oyunlarımıza gösterdikleri talep ve sahiplenme açısından, Eskişehir seyircisine ne kadar teşekkür etsek az. Bugüne kadar Eskişehir Şehir Tiyatroları bünyesinde 100'den fazla oyun çıkardık. Yılda ortalama 300'den fazla temsil veriyoruz. Bütün oyunlarımız dolu. Şunun altını da çizmekte fayda var, oyunlarımız yüzde 100 değil, daha fazla doluluk oranlarıyla yoluna devam ediyor. Oyuna gelemeyen, yetişemeyen veya son anda işi çıkan kişilerin yerine, 'Belki bilet bulurum' umuduyla tiyatroya gelen insanlara ayakta bilet sistemiyle bilet kesip salona alıyoruz. Yani 200 kişilik salona 200'den fazla bilet kesmek zorunda kalıyoruz. Böylelikle, yüzde 100 doluluk oranını da aşıyoruz. 18. sezonumuzu kutlarken resmin halen böyle olması çok güzel."

 

***

Gençlik yıllarından hatırlarım, Eskişehir’deki çok sayıda sinema salonuna tiyatrolar, konserler gelirdi.

O zamanlar böylesine modern salonlarımız yoktu.

Sinema salonlarında oynanırdı tiyatrolar.

Bir de şimdi İki Eylül caddesindeki Migros’un oralar olacak sanırım Ar Tiyatrosu vardı.

Orada Eskişehir’in grupları tiyatro oynardı.

Şu nda Elektrik İşletmesinin veznelerinin bulunduğu mekan da Belediye Meclis toplantılarının yapıldığı salondu.

Elektrik işletmesine aitti. O zaman elektrik işleri Belediyelerden sorulurdu.

Oralarda da tiyatro oynanırdı.

50 yıl önceleriydi sanırım, yine o salonda “Sultan Gelin” oyunu oynanırdı.

Dünkü yerel gazetelerde de yer aldı.

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yeni sezonda sahnelenmek üzere Cahit Atay’ın kaleme aldığı “Sultan Gelin” adlı yeni oyunu için hazırlıkla başlamış.

Sultan Gelin Anadolu’nun kırsalında yaşayan vatandaşların, gelenek ve görenekler üzerinden yaşadığı sosyal sorunları irdeleyen bir oyun, izleyenleri hem güldüren hem de düşündüren, trajikomik bir üslupla sahnelenecek.

Bu haber beni 50 yıl öncesine götürdü.

Tebrikler Şehir Tiyatroları.