Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye otomobil pazarı yılın Ocak-Kasım döneminde büyük bir dönüşüm yaşadı. Toplam otomobil ve hafif ticari araç satışları 1 milyon 176 bin 780 adede ulaşarak rekor kırarken, elektrikli otomobil satışları geçen yıla göre yüzde 111,4 artarak iki katına çıktı. Pazar payı yüzde 17,8’e yükselen tam elektrikli otomobillerde yerli marka Togg, 31 bin 715 satışla Tesla ve BYD’yi geride bırakarak açık ara lider oldu. Türk tüketicisinin elektrikli ve hibrit araçlara yönelimiyle birlikte, satılan her 10 otomobilden 4’ü elektrikli ya da hibrit motorlu hale geldi.

Otomotiv Pazarı Büyüdü, Elektrikliler Patlama Yaptı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, yılın ilk 11 ayında bir önceki yıla göre önemli bir büyüme kaydetti. Ancak asıl değişim, motor tipine göre satışlarda gözlemlendi. Benzinli otomobillerin pazar payı yüzde 47,2’ye, dizel otomobillerin payı ise yüzde 7,4’e gerilerken, elektrikli ve hibrit araçlar hızla pazar payını artırdı.

Tam elektrikli otomobil satışları yüzde 111,4’lük dev bir artışla 164 bin 665 adede ulaştı. Benzinli jeneratörlü uzatılmış menzilli (elektrikli sınıfında kabul edilen) araçlar da dahil edildiğinde, toplam elektrikli otomobil satışı yüzde 17,8’lik pazar payıyla 166 bin 665’e yükseldi. Hibrit otomobil satışları ise yüzde 71,3 artışla pazarın yüzde 26,9'unu oluşturdu. Bu çarpıcı veriler, Türkiye'de satılan her 10 araçtan 4’ünün artık alternatif yakıtlı olduğunu ortaya koydu.

Togg Liderlik Koltuğunu Kimseye Bırakmadı: Tesla ve BYD Takipte

Elektrikli otomobil satışlarındaki bu devasa büyümede, yerli otomobil Togg’un etkisi büyük oldu. Yılın 11 aylık döneminde marka bazında en çok satan elektrikli otomobillere bakıldığında, Togg T10X ve yeni duyurulan T10F modelleriyle toplam 31 bin 715 satışa ulaşarak pazar lideri oldu. Togg, bu satış rakamıyla tek başına yaklaşık yüzde 20’lik bir pazar payı elde etti.

Togg’u, 29 bin 955 satışla ABD’li dev Tesla ve 17 bin 639 satışla Çinli marka BYD takip etti. Bu üç marka, elektrikli otomobil pazarının neredeyse yarısını (yüzde 47,5) elinde tuttu. Listenin devamında Citroen (9 bin 4), KIA (8 bin 978), Hyundai (7 bin 831) ve Opel (7 bin 674) yer aldı. Yerli otomobil Togg, aylık bazda da liderliğini koruyarak Kasım ayında 4 bin 235 satışla yine en çok satan elektrikli marka oldu.

Hibrit Pazarda da Büyüme Hız Kesmedi

Hibrit otomobil satışları da yüzde 71,3 gibi önemli bir artış kaydederken, model bazında hibrit otomobiller içerisinde 23 bin 131 satışla BYD SEAL U en çok satılan model oldu. Onu Toyota C-HR, Nissan Qashqai ve Peugeot 3008 gibi modeller izledi. Plug-in hibrit (şarj edilebilir) araçlar ise geçen yıla göre yüzde 658,9 gibi rekor bir artışla pazarın yüzde 4,6’sına ulaştı.

Bu veriler, Türkiye otomotiv pazarının köklü bir değişim sürecine girdiğini ve tüketicinin elektrikli ve hibrit teknolojilere olan güveninin ve ilgisinin giderek arttığını net bir şekilde gösteriyor.

Kaynak: Haber merkezi