Dünyanın tarım ve gıda alanında kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken samanı bile ithal eder duruma geldik ya, uzun yıllardır çiftçiler de borç belasından kurtulamıyor.

Traktörleri hacizlik hale geldiler.

Bankalara borçlular, kredi yükü binmiş durumda sırtlarına.

Tüm bunlara rağmen halen çiftçilere rahat bir nefes aldıracak politikalar uygulanmıyor.

“Köylü milletin efendisidir” diyen Büyük Atatürk’ten sonra köylüye pek değer veren de kalmadı zaten.

 

***

Çiftçinin en büyük sorunlarından biri tarlaların sulanmasıdır.

Eğer yeterli yağmur olmazsa halleri hepten haraptır.

Porsuk Barajı’ndaki su seviyesinin giderek düştüğü yıllardır bilinir.

Porsuk çayı Kütahya’dan başlayıp, Eskişehir ve Polatlı’da sulama için de kullanılır.

Aynı zamanda Eskişehir’in kullanma suyu da karşılanır.

Yıllardır yapılan vahşi sulama su seviyesinin giderek düşmesine neden olmaktadır.

Bu da sulama konusunda ciddi sıkıntılar yaratır.

Edindiğim bilgilere göre, 2021 yılında DSİ ve Sulama Birliği buğday ve arpa dışında hiçbir ürüne sulama suyu vermeyeceğini açıklamış. Hatta bazı ilçelerde bu konuda anons bile yapılmış. 2021 yılında yağışlar böyle az giderse uygulanacakmış.

 

***

Porsuk Barajının doluluk oranı yüzde 35’lerin altında düştüğünü biliyoruz, daha da düşer ise Eskişehir kullanma ve içme suyunu buradan kullanacak olması nedeniyle tarıma su verilemeyecek.

Diğer bir etkenin de Polatlı’nın baskıyla hakkı olmayan suyu alması olarak belirtiliyor. Hiç bir ziraat ve sivil toplum kuruluşların tepki vermemesi ile Polatlı’ya su bırakılıyor.

Geçtiğimiz aylarda bu konu yerel gazetelere de yansıdı ve sorun dile getirildi. Bunun sonucunda sorunun çözüldüğü ifade edilmesine rağmen çiftçinin önümüzdeki yıl özellikle Alpu Ovasında büyük sıkıntı yaşanacağı yönünde.

Alpu ovasının su sorununun çözülmesinin kapalı sisteme geçilmesi ile mümkün olacağı da görüşler arasında.

Kapalı sistemin projeleri çizildiği ve konunun ihaleye kaldığı da biliniyor. Kapalı sulama sisteminin 1995 yılından beri beklediği, bir türlü yapılmak istenmediği görüşü de yaygın.

 

***

Çiftçinin bir çok sorunu olmasına rağmen buğday, arpa ve mısır ithalatına ilişkin İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu karar uyarınca, buğday ithalatında yüzde 45, arpa ithalatında yüzde 35 ve mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri 1 Ocak 2021'e kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak.

Bu da çiftçiye vurulmuş bir başka darbe.