Sazova Bilim ve Kültür Parkı’nda gerçekleştirilen 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anıtı’nın açılışına Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cihan Ertok, Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Onursal Başkanı Fazıl Tekin ile dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Tepebaşı Belediyesi’nin katkıları ile gerçekleştirilen iftar yemeğinin ardından açılış konuşmalarına geçildi. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç burada yaptığı konuşmada, “O dönemde Osmanlı’ya yaklaşık 1 milyona yakın Çerkes vatandaşımız göç etmiştir. Osmanlı da onları Balkanlar’a, Anadolu’ya ve Suriye’ye yerleştirmiştir. Türkiye’ye gelenler, Eskişehir bölgesine yerleşmiştir. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Sizler Eskişehir’e hem renk getirdiniz hem de kültür getirdiniz. Bugün açılan bu soykırım anıtı, acıyı temsil ediyor ama bizlerin ileriye dönük bir takım dersler alarak değerlendirmemiz lazım. Bu anıtı yapanların eline sağlık, Eskişehir’e önemli bir eser kazandırdınız” diye konuştu.

 SEVGİ HOŞGÖRÜ KENTİ

 Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan da Eskişehir’in sevgi, hoşgörü kenti olduğunu belirterek “Bu sevgi ortamının oluşmasında Kafkaslar’dan göçen, Balkanlar’dan göçen, Kırım’dan göçen ve burada buluşan; kardeşlik içinde yaşayan halkların yarattığı şehirdir, Eskişehir. Eskişehir, Türkiye'nin gözbebeği şehri haline gelmişse, uzak diyarlardan sürgün edilen, göçe zorlanan bu mazlum halkların buluşma noktası olmasından kaynaklanmaktadır" şeklinde konuştu.Eskişehir Kuzey Kafkasya Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cihan Ertok ise hiçbir zaman başka toplumlara zulüm eden bir toplum olmadıklarını ifade ederek, “Bu anıtın açılışı bizler için çok büyük önem taşıyor. Bu anıt bizlere Kendi öz topraklarımızdan sürülmeden önce verilen mücadelemizi ve devamında gerçekleştirilen soykırım ve sürgünü hatırlatacak. Bizler kendi kültürümüzü, dilimizi asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Bu topraklarda huzur içinde yaşadığımız dostlarımıza, komşularımıza, akrabalarımıza da teşekkür ediyoruz. Anıtımızı açmamızda destek olan herkese ve bu iftar için katkı sunan Ahmet Başkanımıza da şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

 EMEĞİ GEÇENLERE PLAKET

 Konuşmaların ardından 21 Mayıs Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anıtı’nın açılışı yapıldı ve emeği geçenlere dernek yönetimi tarafından plaket takdim edildi.

Çerkes Soykırımı ve Sürgünü; 1763-1864 yıllarındaki Rus-Kafkas savaşları esnasında gerçekleşti. Tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak kayıtlara geçti. 101 yıl süren savaşlarda 500 binden fazla Kafkasyalı hayatını kaybederken, savaş sonunda yüzbinlerce Çerkes, anavatanını terk etmek zorunda bırakıldı.