“Vaka sayısı 16 Temmuz haftasında yüz binde 68'den 66'ya düşmüştü.

Sevincimiz kısa sürdü.

Vaka sayısı komşu illerimizin aksine büyük bir artışla son 7 günde neredeyse iki kat arttı. 17-23 Temmuz arasında yüz binde 113'e çıktı.

Aşılamada ise Eskişehir mavi iller arasına girdi, ilk doz aşısını olanların oranı yüzde 75 oldu ve komşu illerin önüne geçti.

Aşılama sayısında Mavi, vaka sayısında Kırmızı nasıl oluyor?

Tıp bilimine aykırı bir durum var, yetkililerin iyi analiz yapıp, önlemleri Eskişehir özelinde gözden geçirmesi gerekir.”

Sosyal medyada Eskişehir ile ilgili çeşitli değerlendirmeler yapılıyor.

Yukarıdaki satırlar da bunlardan biriydi.

Aşılamada gayet iyi gidiyoruz, ama vaka sayısında da yükselişteyiz.

 

***

Ülke genelinde vaka sayılarının hızla arttığını da görüyoruz.

Buna bağlı vefatlarda da yükselmeler oluyor.

Bu konuda Eskişehir-Bilecik Tabip Odası bir açıklama yaptı geçtiğimiz gün.

Yerel önlemlerin arttırılması gerektiğine dikkat çekti.

Temmuz ayı başında başlayan açılımla birlikte sanki pandemiyle geçen 1,5 yılı hiç yaşamamışız gibi davranmaya başladık.

Caddeler, sokaklar, parklan neredeyse hınca hınç doldu.

Toplu taşıma araçları deseniz öyle.

İnsanlar sahillere gidip-geldi.

Doğal olarak vaka sayısında da artış görüldü.

 

***

Tabip Odası yönetim kurulu yaptığı açıklamada şu önemli konulara parmak bastı.

Covid-19 pandemisinde yaklaşık 1,5 yılı geride bıraktık. Fakat sağlık çalışanlarının pandeminin başlangıcından bu güne kadar olan sorunları çözülmediği gibi gün be gün katlanarak artmıştır.

Pandeminin başından beri bilimsel verilere dayalı, şeffaf pandemi yönetimi yapılmayıp, kısa vadeli, kalıcılığı olmayan sadece kısıtlamalara dayalı pandemi savaşında yük tamamen sağlık çalışanlarına kalmıştır.

Pandemi başlangıcında eksik kişisel koruyucu malzemeler ve aşılamanın ancak Ocak 2021’de başlaması nedeniyle çok fazla sağlık çalışanı kaybı yaşanmıştır.

Sayın Sağlık Bakanının günlük yayınladığı turkuaz tablo ve haftalık olarak yayınlanan aşılama ve insidans tabloları sadece görülmekte, tablonun bilimsel değerlendirilmeleri yapılıp yerel tedbirlerin alınması gerekirken bu konuda fikir, bilgi, tecrübe sahibi olan TTB ve Tabip Odalarının söylediklerine dikkat edilmemektedir.

 

***

Eskişehir Covid-19 aşılamasında Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahipken, aynı zamanda da hastalığın yaygınlığı açısından da üst sıralardadır. Bu veriler bize Eskişehir özelinde genel tedbirler haricinde yerel tedbirlerinde gerekliliğini göstermektedir. Covid-19 hastalarının bulaşı azaltmak için diğer hastalardan ayrı yerlerde, izole edilerek bakım ve tedavisinin yapılması gerekmektedir. Oysa biliyoruz ki hastanelerde Covid polikliniklerinin sayısı azaltılmıştır. Şehir hastanesinde Covid acil polikliniği kapatılmış; bu kapanma sağlık çalışanlarında hastalık bitti rehaveti getirmiş, Covid (+) ve şüpheli hastalardan hastaneye yatırılması gerekmeyen fakat kısa süreli bakım ve gözlem gerekenler yeterli tedaviye ulaşamazken bu durum sağlık çalışanlarına da şiddet olarak yansımaktadır.

 

***

Bu mücadelenin en ön saflarında yer alan sağlıkçıların görüşleri böyle, bizler de biraz daha dikkat etmeliyiz, kurallara uymalıyız, kalabalık yerlerden uzak durmalıyız. Maskeleri çıkarmamalıyız.