Vatandaşlar soruyor.

“Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı’nın okul çağında çocuğu var mı?” diye.

“Gerçi varsa bile okul servisiyle okula gidecek değil ya” diye de ekliyorlar.

Danıştay’ın yaz saati uygulamasını iptal etmesine rağmen bu inat niye?

Yargı kararı da uygulanmıyor.

Şu anda çocukların okula gittiği saatte hava pek kararmıyor, ama ilerleyen günlerde kreş, ana sınıfı ve ilkokulun birinci sınıflarından itibaren bütün çocuklar karanlıkta gitmeye başlayacaklar.

 

***

Uzmanlar uyarıyor.

Çocukların uykularını almadan okula gitmelerinin hem kendilerine, hem ailelerine hem de eğitim sistemine zararı olur diye.

En basitinden vücut kendini toparlayamadan, eğitim almaya başlıyor, alınan bu eğitimin de bir faydasının olmayacağı ifade ediliyor.

Uzmanlar bunu daha detaylı, daha bilimsel şekilde açıklıyorlar ama anlayan kim.

 

***

Elektrik tasarrufu amaçlı diyorlar.

Ancak bunun böyle olmadığı yine uzmanlar tarafından açıklanıyor.

Yaz saati uygulamasının enerji tüketim verilerine göre tasarruf sağlamadığının belirlendiğini söylüyorlar. Elektrik Mühendisleri Odası'nın resmi olarak açıklanan enerji tüketim verileri üzerinden bir önceki yılın aynı ayına göre yaptığı hesaplamada, Kasım 2016'da yüzde 6.66, aralık ayında yüzde 5.97 elektrik tüketim artışı kaydedildiği ortaya konuldu.

Enerji Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 2016 Kasım'da toplam enerji tüketimi 2015'in aynı ayına göre yüzde 17 arttı. Aralıktaki artış yüzde 3 oldu. Ocak 2017 toplam enerji tüketimi 2016'nın aynı ayına göre yüzde 10 yükselirken, Şubat 2017 toplam enerji tüketimi 2016'nın aynı ayına göre yüzde 17 artarken, martta tüketim de yüzde 16'ya çıktı. Bu rakamlar kalıcı yaz saatinin uygulandığı 5 ayda Türkiye'nin toplam enerji faturasının yüzde 12.6 oranında arttığını gösteriyor.

 

***

Evet, o halde bu dayatma niye, bundan vazgeçilmeli.

İktidarın bir an evvel yaz saatini kalıcılaştırma dayatmasından vazgeçerek, ekim ayının sonlarında saatleri 1 saat geri alması gerektiği vurgulanıyor.

Başta büyük kentler olmak üzere bazı illerde okula başlama saatinin belirlenmesi Valiliklerin yetkisine verilmişti.

Bu verilirken de kesinlikle hava aydınlandıktan sonra çocukların okula gitmeleri öngörülmüştü

Ancak bu kararların çeşitli lobilerin müdahalesiyle uygulatılmadığın ileri sürülüyor.

Örneğin Ankara'da pek çok okulda tam gün olmayan okulların başlangıç saati valilik kararında belirtilen 8.30 yerine 8.00'e geri çekilmiş.

Vatandaş bu uygulamayı istemiyor, anlaşılmıyor mu?