Ticaret Bakanlığı olarak, hükümetimizin istihdam ve üretim odaklı vizyonu doğrultusunda yürüttüğümüz kredi destek programları sayesinde, Nisan 2025 sonu itibariyle esnaf ve sanatkârlarımıza kullandırdığımız Hazine destekli, faiz indirimli kredilerin toplam tutarını 615,4 milyar lira seviyesine ulaştırdık. Böylece 600 milyar liralık eşiği geride bırakarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek tutarına ulaştık.
Yıllara yayılan bu istikrarlı artışa bakıldığı vakit esnaf ve sanatkarlarımıza;
- 2023’te 441.151 kredi kullandırımıyla 164 milyar lira rekor finansman sağladık.
- 2024’te 232.192 krediyle 114,8 milyar lira faiz indirimli kaynak sunduk.
- 2025’in ilk dört ayında ise 86.416 krediyle 51,5 milyar lirayı işletmelerimizin hizmetine sunduk. Aynı tarih itibarıyla toplam kredi bakiyesi 261,5 milyar lira, kredili esnaf-sanatkâr sayımız ise 791.047 oldu.
Kredi bakiyelerinin sektörel dağılımında en fazla öne çıkan alanlar ise;
Toptan-Perakende Ticaret: 82 milyar TL
Ulaştırma ve Depolama: 72 milyar TL
İmalat: 22,3 milyar TL
oldu. Bu üç sektör toplam bakiyenin yarısından fazlasını oluştururken, tarımdan turizme, eğitimden sağlığa kadar esnaf ve sanatkârlarımıza 18 başlıkta finansman sağlanmaktadır.
Kredilerin şartlarını esnafımız lehine sürekli iyileştirmeye devam ederken, son düzenlemelerle birlikte;
ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZ İÇİN VERDİĞİMİZ YENİ DESTEKLER
- İşletme kredi üst limitini 1 milyon TL’ye, yatırım kredi limitini 2,5 milyon TL’ye çıkardık.
- Azami 5 yaşa kadar ikinci el araç alımlarını yatırım kredisine dâhil ettik;
- Genel işletme kredilerinde 36 ay olan toplam geri ödeme süresini genişleterek 48 aya çıkardık.
- Kredi geri ödemelerinde taksit ödeme süresini 3 aydan, isteğe bağlı olarak 6 aya yükselttik,
- Kredi başvurusunda bulunabilmek için faaliyete başlama süre şartını 6 aydan 3 aya indirdik.
- Krediler için esnafımızın üstlendiği faiz oranını %29’dan %25’e düşürdük.
- Kredi faizlerinin Hazine sübvansiyon oranı %20 iken bu oranı genel işletme kredileri ile yatırım kredileri için %50’ye yükselttik.
Ticaret Bakanlığı olarak, girişimcilik ruhunu desteklemek için sıfır faizli özel programları yürürlüğe soktuk. Bu kapsamda;
- Genç Girişimci Kredisi: 768 esnafımıza 145,5 milyon TL,
- Usta Girişimci Kredisi: 255 esnafımıza 18,9 milyon TL,
- Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek Kredisi: 270 esnafımıza 17,3 milyon TL tutarında
faizsiz finansman sağladık. Ayrıca 13.829 esnafımız işyeri veya taşıt edinme amaçlı yatırım kredilerinden faydalanırken; bu kalemdeki kredi kullandırım tutarı toplamı 8,9 milyar lirayı aşmıştır.
2023’te Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız Asrın Felaketi 6 Şubat depremlerinin ardından bölge esnafımızı rahatlatmak için ödemelerde iki kez altışar aylık öteleme imkânı sağlarken; ilgili dönemde kredi ve kefalet kooperatiflerine olan gecikmiş borç faizlerini de silme kararı aldık. Deprem bölgemizde bulunan 27.202 işletmeye 6,73 milyar TL tutarında %50 faiz indirimli kredi kullandırdık. Böylece felaketin yaralarını sararken ticari faaliyetin devamlılığını güvence altına aldık.
Ticaret Bakanlığı olarak, esnaf ve sanatkârlarımızın finansmana erişimini kolaylaştırmaya, kredi maliyetlerini hafifletmeye ve yeni yatırım alanlarını desteklemeye kararlılıkla devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nda büyümenin lokomotifi olan esnaf ve sanatkarlarımızın yanında, daha güçlü, rekabetçi ve sürdürülebilir bir ticaret ekosistemi inşa etmeyi sürdüreceğiz.
Esnaf ve Sanatkârlarımıza Sağlan Kredilerin Toplam Tutarı 615 Milyar Liraya Ulaştı
Ticaret Bakanlığı olarak, hükümetimizin istihdam ve üretim odaklı vizyonu doğrultusunda yürüttüğümüz kredi destek programları sayesinde, Nisan 2025 sonu itibariyle esnaf ve sanatkârlarımıza kullandırdığımız Hazine destekli, faiz indirimli kredilerin toplam tutarını 615,4 milyar lira seviyesine ulaştırdık.
Kaynak: Bülten
Yorumlar