DPÜ’de Kütahya Anlaşması’ndan Günümüze Türk Dünyası ve Arap Coğrafyası: Tarihsel Miras, Stratejik Ortaklıklar başlıklı sempozyum düzenlendi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Amfi-2 ve Rektörlük Kırmızı Salon’da iki ayrı oturumda gerçekleştirilen sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz ve çok sayıda davetli katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hüsamettin İnaç ise 1833 Kütahya Antlaşması'nın tarihsel bağlamını, Osmanlı-Mısır ilişkileri ve uluslararası diplomasi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. İnaç, sempozyumun amacının tarihsel mirastan yola çıkarak bugünü anlamlandırmak ve geleceğe yön vermek olduğunu vurguladı.
"BU TOPRAKLAR, ANADOLU’NUN GÜVENLİĞİ İÇİN HER ZAMAN KURTARICI BİR ROL ÜSTLENMİŞTİR"
Prof. Dr. İnaç'ın ardından selamlama konuşmasını yapan Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ise düşüncelerini şöyle ifade etti:
Kütahya şehri, benim gözümde birçok bakımdan çok önemli bir şehir. Bugüne kadar üniversitemiz olarak Kütahya’da Evliya Çelebi, Ahteri, Şair Şeyhi gibi ilim dünyasının büyük değerlerini tartıştık. İlk kez Bilimler Ansiklopedisi’ni yazan Abdullah Kütahi’yi de ele aldık. Bugün ise yine çok önemli bir konuyu, Kütahya’nın siyasal etkisini ve jeopolitik önemini masaya yatırmak üzere bir araya geldik. Bu şehre gelen düşmanların nasıl ezildiğine 30 Ağustos’ta hep birlikte şahit olduk. Ama bundan 90 yıl önce, İstanbul’u almak isteyen düşmanlar da burada, Kütahya’da durdurulmuştu. Macarların Türklere sığınmasından da söz etmek gerekir. Bu topraklar, Anadolu’nun güvenliği için her zaman kurtarıcı bir rol üstlenmiştir.
Bugün, bu antlaşmayla şekillenen bölge jeopolitiğini çok yetkin hocalarımızla birlikte ele alacağız. Kütahya Antlaşması sadece Mısır ile Osmanlı arasındaki sıkıntıları çözmekle kalmamış, aynı zamanda Doğu Akdeniz’de büyük ve uzun vadeli etkiler uyandırmıştır. Bu antlaşmanın tarihsel önemini bir kez daha bu sempozyum vesilesiyle gözler önüne sereceğiz. 1833’ün günümüze yansımalarını da sizlerle birlikte değerlendirmeye çalışacağız.
İki ayrı oturumda düzenlenen sempozyumda Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Ali Engin Oba, Dr. İbrahim Mekki, Namık Güner Erpul, Dr. Öğr. Üyesi Naney Qablan Tütüncü, Doç. Dr. Kevser Değirmenci ve Öğr. Gör. Dr. Mehmet Rıza Derindağ da sempozyuma sunumlarıyla katkı sundu. Konuşmacılar, Türk-Arap ilişkilerinin tarihsel arka planını, stratejik iş birliklerini ve Kütahya Anlaşması'nın bölge jeopolitiğine etkilerini çok boyutlu bir yaklaşımla ele aldı.
Etkinlik sonunda katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi.