Akdeniz Ateşi, vücutta iltihaplanmayı kontrol eden MEFV genindeki bir mutasyon sonucu ortaya çıkar. Bu gen, "pyrin" adı verilen bir proteini kodlar ve bu proteinin işlevindeki bozukluk, kontrolsüz iltihaplanma ataklarına yol açar. Hastalık genellikle çocukluk veya gençlik döneminde başlar ve ataklar halinde seyreder. Ataklar birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir ve ataklar arasında hastalar genellikle tamamen sağlıklıdır.

Akdeniz ateşi tedavisi

Akdeniz Ateşi'nin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak, kolşisin adlı ilaç, atakların sıklığını ve şiddetini azaltmada oldukça etkilidir. Tedavi genellikle ömür boyu sürer ve düzenli kullanım, amiloidoz (organlarda anormal protein birikimi) gibi ciddi komplikasyonların gelişmesini önleyebilir.

Ataklar sırasında ağrı kesiciler ve iltihap gidericiler kullanılabilir, ancak atakların önlenmesinde esas tedavi düzenli kolşisin kullanımıdır. Kolşisine yanıt vermeyen veya yan etkileri olan bazı hastalarda anti-interlökin 1 tedavileri gibi farklı ilaçlar denenebilir.

Akdeniz Ateşi, genetik bir hastalık olduğu için evlilik öncesinde özellikle riskli bölgelerde genetik danışma ve test yapılması önerilmektedir. Erken tanı ve düzenli tedavi ile hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde artırılabilir.

Muhabir: Şebnem Yıldırım