İçinde bulunduğumuz hafta Acil Sağlık Hizmetleri Haftası.

112 İl Ambulans Servisi’nin başında bulunan Dr. Veli Pala, bu konuda çok başarılı çalışmalar yapıyor.

Her hangi bir olayda 112 ambulanslarının yetişme süresi çok kısa sürelere inmiş durumda.

Tabi bu kısa süreyi uzatmamak biraz da bizlerin elinde.

Ambulansların şehir trafiğinde rahatça ilerleyebilmesi, engel çıkarılmaması konusunda sürücülerin çok dikkat etmesi gerekiyor.

Bir de 112, gibi, 155 gibi insan sağlığını ve güvenliğini çok yakından ilgilendiren numaraları meşgul etmemek gerekir.

 

***

 

Eskişehir’de sadece 112 servisi yılda 300 bin çağrı alıyor.

Ancak, 112 Acil Sağlık çağrı merkezine gelen gereksiz aramaların oranının maalesef yüzde 68’e çıktığını öğreniyoruz.

Şehir genelinde 65 bin vatandaş yıl içinde ambulans servisinden yararlanıyor.

Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’nda ambulans şoförleri başta olmak üzere paramedik dediğimiz Acil Tıp Teknisyenleri büyük bir özveriyle çalışıyorlar.

Üstelik bu pandemi döneminde onlara çok daha ağır bir çalışma yükü geldiğini görüyoruz.

Şimdi biraz bu çalışanlara kulak verelim.

Eskişehir 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği’nde ambulans şoförü ve ATT olarak 14 yıldır görev yapan Ergün Tuna, Zaman zaman trafikte yol vermeme konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, “Trafikte yaşadığımız zorluklardan bir tanesi yayaların yaya geçitlerinde sirenler ve tepe lambalarımız açıkken bizden yol vermemizi istiyorlar. Bunun sebebi de sürücülerin camları kapalı müzik son ses açık ve telefonla konuştuğu esnada bizi görsel ve işitsel olarak fark edemiyorlar. Bu da hastaya ya da hastaneye ulaşmada gecikmelere neden oluyor” diyor.

 

***

Acil Tıp Teknisyeni Sevda Biçer, şunları söylüyor. “Pandemi süreci ile beraber tüm dünyanın Covid-19 ile savaştığı gibi biz sağlık personeli de Covid-19 ile savaşıyoruz. Pandemi hem sosyal yaşantımızda hem de çalışma hayatımızda birtakım değişikliklere neden oldu. Pandemi süreci ile beraber bizlerde kişisel koruyucu ekipman kullanmaya başladık. Hem kendinizi hem de diğer bireyleri korumak amacıyla kullanıyoruz. Ülkemizde mart ayından itibaren görülen ilk vakadan sonra kesin Covid-19 tanısı almış veya belirtiler gösteren hastaları naklettikten sonra ambulansımızda dezenfeksiyon işlemi gerçekleştiriyoruz.”

 

***

Komutan Kontrol Merkezi’nde doktor olarak görev yapan Bülent Bozkurt da şu uyarıda bulunuyor.

“Pandemi sürecinde vaka sayımızın yüzde 50 civarında artması nedeniyle bizde doktor sayısını 3'e çağrı karşılayıcı arkadaşların sayısını da 12'ye çıkarttık. Pandemi sürecinde çağrılarımızın yüzde 70’ini olası ya da şüpheli Covid vakaları oluşturuyor. Biz de normal sorularımıza ek olarak hastanın ateş, öksürük, solunum sıkıntısı varsa diğer kronik hastalıkları ile ilgili bilgiler istiyoruz hastalardan. Ayrıca hasta en kısa sürede ulaşabilmek için adres bilgisinin tam ve net olması bizim için çok önemli. Acil sağlık hizmetleri haftasında herkesin kaliteli bir sağlık hizmeti ne zamanında ulaşabilmesi için lütfen gereksiz çağrılarla 112'yi meşgul etmeyelim”

Bu uyarıya kulak verelim ve 112’yi gereksiz meşgul etmeyelim.