Büyük deprem felaketinin ilk şokları atlatıldıktan sonra hem bölgede hem de gittikleri illerde depremzede çocuklara yönelik etkinlikler öylesine arttı ki her şey onların biraz olsun gülümsemelerini sağlamak içindi.

Kamu kuruluşları olsun, sivil toplum kuruluşları olsun, vatandaşlar olsun onların bu travmayı atlatabilmeleri için ellerinden geleni artlarına koymadılar.

Başta deprem felaketinin yaşandığı illerde çocuklar için rehabilitasyon merkezleri hemen kuruldu.

Sivil toplum kuruluşları hazırladıkları çadırlarla onlara yardımcı olmaya çalıştılar.

Depremzede çocuklara en büyük yardım ve katkı da yine çocuklardan geldi.

Gönderdikleri oyuncaklarına koydukları özel notlarla onların acısını paylaşmaya çalıştılar.


***


Eskişehir’de de başta Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri merkezde, ilçelerde de yine belediyelerin öncülüğünde çeşitli kuruluşlar çocuklara yönelik faaliyetlerini arttırdılar.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge başta olmak üzere, tüm sağlık kuruluşları, hastanelerdeki personel yaralı depremzedelerin yanı sıra çocuklar için de büyük gayret gösterdiler.

Tepebaşı Belediyesi Belde Evleri kursiyerleri, depremden etkilenen çocuklar için amigurumi tekniğiyle oyuncak ördü.

Depremden etkilenen çocuklar için oyuncak ördüklerini belirten örgü ve amigurumi eğitmeni Aysun Kahraman, “Depremden etkilenen çocuklarımızı biraz olsun mutlu edebilmek için kursiyerlerden rica ettim. Her belde evindeki bütün kursiyerlerim elinden gelen bütün gayretle ürettiler. Çeşitli hayvan figürlerimiz var, bebekler var, çizgi film karakterleri var. Farklı yaş gruplarına göre 230 tane oyuncak var. 3 yaşından tutun 15 yaşına kadar kullanabilecekleri oyuncaklar var” dedi.


***


Deprem bölgelerinden ilimize gelen depremzede çocukların deprem gündeminden biraz da olsa uzaklaşmalarını sağlamak ve travma sürecini daha kolay atlatabilmeleri amacıyla uzman eğitmenler tarafından gerçekleştirilen çocuk yogası, zumba ve akıl-zekâ oyunları atölyelerine katılan çocuklar nefes alma ve yeni duruş tekniklerini öğrenirken akıl ve zekâ oyunları etkinliği ile düşünme becerilerini geliştirdi.

Sivrihisar Belediyesi Sanat Atölyelerindeki Doll Art Bebek ve Dikiş-Nakış kursları aracılığı ile kadınların ellerinde şekilleniyor. Kadın eli değen kumaşlar oyuncak ve eşofmanlara dönüşüyor. Atölyelerden çıkan ürünler ile depremzede çocukların yüzü gülüyor.

Depremin simge çocuğu Tanem'in yeni evi Sivrihisar oldu

Hatay’daki yaşadıkları apartmanın enkazından 101 saat sonra kurtarılan ve depremin simge çocukları arasında yer alan 8 yaşındaki Tanem Safiye Okur da Sivrihisar’daki KYK yurdunda kalıyor. Enkaz altında iken babası ile taş, kâğıt, makas oyunu oynayarak hayatta kalma mücadelesi veren Tanem, artık bu oyunu yeni arkadaşları ile birlikte Sivrihisar’da oynuyor. Tanem Safiye Okur Nasreddin Hoca’nın Sivrihisarlı olduğunu öğrenince çok şaşırdığını söyledi. Temsili Nasreddin Hoca Ömer Özgeneci’nin “Çocuklar 815 yaşında olduğumu biliyor musunuz?” sorusu üzerine Tanem “Ama nasıl olur Nasreddin Hoca? Sen yaşıyorsun, bize fıkralar anlatıyorsun.” demesi herkesin yüzünde tebessüme neden oldu.


***


Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından da, Polisevi ve Trafik Polis Eğitim Merkezi Yurdu’nda kalan 80 depremzede çocuk ve ailesine Hacivat Karagöz Gölge Oyunu sergilendi. Oyunu izleyen başta çocuklar olmak üzere, izleyiciler keyifli vakit geçirdi. Ayrıca gösteri esnasında basit güvenlik tedbirleri, trafik güvenliği, 112 Acil Çağrı Merkezi’nin önemi ve teknoloji bağımlılığı gibi konular hakkında gerekli bilgilendirmeler yapıldı.

Ya Beşiktaşlı taraftarların çocuklar için yaptığı.

Uzun yıllar akıllardan silinmeyecek bir hareketti.

Evet, her şey onların biraz gülümsemesi içindi.