Eskişehir giderek tam bir müzeler şehri unvanını perçinliyor.

Hafta sonları olsun, hafta içi olsun kentimizdeki tüm müzeleri gezmek için yüz binlerce yerli ve yabancı turist geliyor.

Merkezdeki belediyelerin bu konuta katkısı çok büyük.

Vizyonu geniş olan Başkanlar sayesinde bu unvanı kazandık.

Yine belediyeler tarafından düzenlenen festivallerde ortaya çıkan sanat eserleri şehri bir açık hava müzesine de dönüştürdü.


***


Eskişehir’in şifalı suları var.

Ancak bu sularımızı yeterince tanıttığımız söylenemez.

Hamamlarımız ve şifalı sularımız bilenler tarafından biliniyor.

Sırf hamamlar için gelenler çoğunlukta ama bu yetmiyor.

İyi bir tanıtım gerekiyor.

İşte hafta sonunda açılan ve üzerinde uzun süredir çalışılan Hamam Müzesi Eskişehir’in bu konudaki tanıtımına önemli katkılar sunacak.


***


Eskişehir’de hamam kültürü yüzyıllardır mevcut.

Şöyle geçmişe bir baktığımızda var olan çok sayıda hamamın şimdi olmadığını biliyoruz.

Ama yerine açılan yenileri var.

Eskişehir’de artık termal suları daha iyi değerlendirmenin zamanı geldi de geçmiş bulunuyor.

Komşu illerimizin bu konuda ne kadar ilerlediğini görüyoruz.

Hamamdan turistik termal tesisleri geçme zamanıdır artık.


***


Hafta sonunda açılan Hamam Müzesi’nin açılışında verilen bilgide bakın neler söylendi.

Eskişehir Hamam Müzesi, ülkemizin 6’ncı Hamam Müzesi olmasına karşın yıkanma kültürünü geçmişten günümüze konu edinmesiyle Türkiye’nin ilk ve tek Hamam Müzesi olma özelliğini taşıyor.

Antikçağ’dan Cumhuriyet dönemine kadar binlerce yıllık yıkanma kültürünü anlatan Eskişehir Hamam Müzesi’nde ziyaretçilere müze gezileri boyunca hoşgörünün simgesi, tasavvuf ehli Mevlana’nın, “Sen hep bir su olduğunu düşün. Su gibi güzel, su gibi özel, su gibi yararlı, su gibi vazgeçilmez” sözü eşlik ediyor.

Müze içerisindeki objelerle de önemli bir kültür mirasını barındırıyor.

Müzede tellak, natır, meydancı, hamam anası, külhanbeyi gibi hamam karakterlerine, daha önce hiç değinilmemiş gizli kahramanlar olan şerbetçi ve Eskişehir’in meşhur helvacı karakterlerine, ilk sağlıkçılar olarak kabul edilen berberlere de yer veriliyor.

Ayrıca müzede hamam tası, ibrik, buhurdan, nalın gibi hamam malzemeleri ve peştamal, havlu, hamam bohçası tekstil ürünleri koleksiyonu da yer alıyor. Eskişehir Hamam Müzesi, “Antik Çağ’da ve Roma’da Yıkanma Kültürü, Anadolu Hamam Tarihi, Koku- Hamam ve Tanıkları, Resimlerle Hamam Kültürü, Kadın Hamam Kültürü, Erkek Hamam Kültürü, Hamam Kültürü, Müze Koleksiyonu Sergileme Alanı ve Eskişehir Hamam Belgeseli Gösterim Odası” olmak üzere 8 alandan oluşuyor.