Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti Genel Başkanlığına seçilmesinden sonra gündeme gelen “Metal yorgunluğu” konusu devam ediyor.

Metal yorgunluğundan kasıt, bazı il ve ilçe teşkilatlarının görevden alınmasını da kapsıyor.

Ya da girilen kongreler sürecinde bazı il ve ilçe yönetimlerinin yeniden aday olmaması konusu da var.

Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan Erdoğan bunu sık sık dillendirmeye devam ediyor.

Erdoğan bunu ilk kez,  “AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı” olarak katıldığı partisinin ilk grup toplantısında ‘yenilenme’ olarak dile getirmişti.

Erdoğan “Önümüzdeki süreyi çok iyi değerlendirmeliyiz. Tüm bakanlarımızdan 180 günlük kısa vadeli bir eylem programı istedim. Bu yıl sonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Yeniden gözden geçireceğiz; çünkü ortada bir metal yorgunluğu var. Bunu aşmamız lazım. Onun için de çok daha dinamik ekiplerle inşallah 2019’a hazırlanmamız gerekiyor” demişti.

 

***

Bu açıklamanın ardından parti içi toplantılarda sık sık “metal yorgunluğu” tanımlamasını dile getiren Erdoğan, partisinin 25 Temmuz’daki grup toplantısında da bu tespitini bir adım öteye taşıyarak “uyarıyı beklemeden gidin” dedi. Erdoğan, TBMM’deki grup toplantısında yaptığı açıklamada “Teşkilatlar, belediyeler eğer ‘bizim dava’ idrakiyle hareket etmiyorsa bize zarar veriyor demektir. Zarar veren kardeşlerimizi de uyarıyorum. Biz uyarmadan kendileri bu uyarıyı yapsınlar ve adımı da atsınlar” şeklinde gündeme getirmişti.

Erdoğan, teşkilatına yönelik son ve en sert açıklamayı ise memleketi Rize’de yaptı.  

“Teşkilatlarımızın bir kısmında metal yorgunluğu emareleri gördüğümü çeşitli defalar dile getirdim. Büyük kongre sürecimizi de fırsat bilerek teşkilatlarımızda kapsamlı bir değişim yapmak durumundayız. Genel Başkan olarak bu konuda kararlıyım” dedi ve defolu kişilerden söz etti.

 

***

Bu açıklamadan sonra da teşkilatlardan istifalar gelmeye başladı.

İl düzeyinde Bursa ve bazı ilçelerden istifalar oldu.

Partinin ilk etapta 5 il başkanının istifasını vermesini istediği konuşuluyor. Değişimin bazı büyükşehirlerde de gerçekleştirilmesi bekliniyor.

Bu büyükşehirler arasında Eskişehir var mı? onu bekleyip göreceğiz.

İstifası istenen il ve ilçelerde, ya da kongrelerde aday olması istenmeyen il ve ilçelerde kıstas nedir onu da göreceğiz.

Tabi doğal olarak istenmeyen iller ve ilçeler arasında Eskişehir var mı?

Nede olsa 16 Nisan halk oylamasında Eskişehir’den “Hayır” oyu çıkmıştı.