Türkiye’nin elektronik verilerinin yüzde 80’inin dışarıda olduğu biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde Başbakanlık görevini sürdürürken Binali Yıldırım da, Türkiye’nin verilerinin çoğunluğunun dışarıda olduğunu ve bunları yurtiçersine getirmek gerektiğini söylemişti.

Sanayi Odası Başkanlığına adaylığını açıklayan Celalettin Kesikbaş’ın projeleri arasında bu da var.

Eskişehir’in, Türkiye’nin Data Center Merkezi olması.

Kesikbaş ve ekibinin 2 Eylül 2021 tarihli gazetesinde bu konuya da yer verilmiş.

“Teknolojilerin tüm sektörlerdeki kullanımı farklı uzmanlıkların gelişmesine, yeni iş kollarının ortaya çıkmasına imkan tanıyor.

Bu anlamda en fazla katma değer sağlayan  sektör ise bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgi ve verileri depolayan Data Center’ler.

Türkiye’nin en etkili olduğu alanların başında gelen bilgi ve iletişim teknolojilerinde veri hacmi arttıkça gelişmiş veri merkezlerine olan ihtiyaç daha da artıyor. Veri merkezindeki siber güvenlik hem kullanıcıların hem kamunun güvenliği açısından çok önemli.

Bilginin üretilmesi kadar bilginin ülkemizde kalması konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor.

2016 sonlarında yüzde 80’i yurtdışında olan Türkiye’nin elektronik verilerinin büyük bölümü Eskişehir’deki Data Center atılımıyla Türkiye’de kalıyor. Tüm dünyada teknolojik olarak neredeyse elektrik kadar önemli bir durumda olan veri merkezleri için 2018’in ilk aylarında Eskişehir sanayisi düğmeye basmıştı. Zamanla gelişen ve büyüyen Eskişehir Data Center bu konudaki dışa bağımlılığı sıfıra indirerek büyük bir başarıya imza atmış durumda.”

 

***

Ve devam ediliyor.

“Verinin bu kadar arttığı bir dönemde veri merkezlerine olan ihtiyacın da artmasıyla Eskişehir bu ihtiyaca merkez olarak gelecek hedeflerimize ulaşılmasını sağlıyor. Türkiye’nin en büyük veri merkezinin hizmete girmesiyle YouTube, Google ve Facebook gibi içerik sağlayıcıların da verisini Türkiye’de tutmanın yolu açılacak. Uluslar arası standartlara uygun olarak inşa edilen merkez, aynı zamanda Türkiye’nin verisinin de Türkiye’de kalmasını sağlayacak.”

Bunlar hayal olabilir mi?

Hayal edilmeden de gerçeğe varılmaz ki…