Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından Koral Çalgan Salonunda gerçekleştirilen “Oytun Eren ve Piyano Eserleri” seminerinde Prof. Oytun Eren, müzikal kariyerini, bestecilik üzerine görüşlerini ve sanatsal yaklaşımlarını katılımcılara aktardı.
Müzik kariyeri ve beslendiği kaynaklar
Besteciler Korosu dersi kapsamında organize edilen etkinlikte Prof. Oytun Eren, müzik hayatındaki dönüm noktalarını paylaştı. Kendi bestelediği eserleri piyano eşliğinde seslendiren Eren, sanatsal gelişim sürecinde yerel ezgilerden evrensel müziğe geçmenin taşıdığı önemi belirtti. Bu kapsamda Ahmet Adnan Saygun ve Ulvi Cemal Erkin gibi Türk müzik tarihinin önemli temsilcilerinin çalışmalarından nasıl ilham aldığını dile getirdi. Bestecilik alanında eğitim almış olmasına karşın, kendisini tanımlarken besteci unvanını kullanmadığını ifade etti.
Sanatta metamorfik yapı ve kısıtlamaların rolü
Eğitim sürecinde form bilincinin ve belirli kısıtlamaların yaratıcılığı geliştirdiğine dikkat çeken Prof. Eren, sanatın sürekli dönüşen ve değişen niteliğine vurgu yaptı. Zihnin belirli sınırlar içinde özgürlük ararken harcadığı çabanın değerli olduğunu belirten Eren, sanatın en temel özelliğinin metamorfik bir yapıya sahip olması şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. Sanatçının aynı malzemeyi tekrar etmek yerine dönüştürerek kullanmasının esas olduğunu savundu.
Özgün bakış açısı ve yaratım süreci
Bestecilik faaliyetinin yalnızca teknik bir birikim ya da uygulamadan ibaret kalmaması gerektiğini kaydeden Prof. Oytun Eren, özgün bir bakış açısının zorunluluğuna değindi. Bestecinin eser ortaya koyabilmesi için özgün bir vizyona sahip olması gerektiğini, farklı kurgular, harmoniler ve ritimler tasarlamanın bir bestecinin her zaman temel hedefi olduğunu dile getirdi.
Seminer programı, Prof. Oytun Eren’in kendi piyano eserlerinden örnekler sunmasının ardından öğrencilerden gelen soruların yanıtlanması ve müzik üzerine yapılan genel değerlendirmelerle sona erdi.




