Eskişehir’de sanata en çok hizmet etmiş ressam Naime Saltan’dır. Memleketi Akşehir olmasına karşın, İstanbul, Ankara gibi sanatın canlı olduğu şehirler varken yılda bir kaç serginin açıldığı, sanatta taşra olan köhne Eskişehir’de kalmış. Eskişehir’de gerek öğretmen olarak gerekse şehirde çıkan resim heveslilerini yetiştirip sanat çevresine ressam olarak kazandıran isimdir.

        1978 yılında onunla röportaj yaptığımda, evinde  eserlerini, açtığı kişisel sergilerinin, katıldığı karma sergilerinin hatta yurt dışında ülkemizi tanıtmak için götürülen Çağdaş Türk Kadın Sanatçıları Sergilerinin broşür ve kataloglarını göstermişti. Ülkemizin modern resim denilen çağdaş kadın sanatçılar arasında ilk sıralarda adı geçen sanatçımızdı.

        Eskişehir’de herkesin resim öğretmeni Naime  Saltan 2016 yılında 89 yaşında iken vefat etti. Eskişehir Sanat Derneği, Eskişehir’deki resim sanatında çok önemli yeri olan bu ressamımıza 2018 yılında ilk anma ve tanıtma sergisini yaptı. Bu yıl da ikincisini düzenledi.

Ülkemizin 20 civarındaki şehirlerinden 64 sanatçının katılımıyla Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde açılan serginin bir bölümünde kolleksiyoner Ayhan Oskaylar’ın İstanbul’daki müzayedelerden Eskişehir’e geri getirip kazandırılan 7 tablosu ve öğrencilerinden Ayşe Yıldız’ın yaptığı portreside yer aldı. Eskişehir Sanat derneği tarafından verilen Naime Saltan Sanat Ödülü suluboya resiminde önemli isimlerinden Sinan İlen’e verildi. Çok kalabalık açılışı yapılan sergide Naime Saltan’ın Yunus Emre Öğretmen Okulundan, Mehmetçik Ortaokulun dan, Eskişehir (Maarif) Koreji’nden, Süleyman Çakır Lisesinden öğrencileri duyarak geldiler. Öğretmenleriyle ilgili anılarını paylaştılar.

      Eskişehir Sanat Derneği önemli işlevini ve sorumluluğunu yerine getiriyor. Bunlardan biri daha önce yaşamış Eskişehir’de sanatta yeri ve emeği olanları unutulmaları ve geleceğe taşıma etkinlikleri yapıyor. Naime Saltan bu sanatçılarımızdan birisi.

 

D.Hilmi Ertürk’ün Yunus Emre Kitabı

      Yunus Emre üzerine yazılmış kitap sayımız Milli Kütüphane kayıtlarına göre 384. Gerçekte 600  civarında. Bu sayı Yunus Emre gibi insanlığın şairi olmuş dünya şairleri arasında çok çok az.  İtalya’nın 200 yıl önce yaşamış 5. şairi Leopardi için 25 bin kitap yazılmış. Almanya’nın dünyaya tanıttığı Goethe, Rusya’nın tanıtma için hiçbir çaba göstermediği Puşkin için yazılmış kitap sayıları Leopardi’den kat kat fazla.

     Neden, insanlığın olmuş, dünya şairimiz Yunus Emremiz için bu kadar az?

     Sonra bir şey daha var. Yunus Emre için yazılmış kitaplarımızda para kazanmak için birbirinin kopyası ya da tekrar baskıları var. Özgün ciddi kitaplar da 60, 70 kadardır.

      Yeni elime geçen, 2014 yılında Enstitü yayınlarında yayınmış Av. Doğan Hilmi Ertürk’ün Yunus Emre kitabı. Kitabın alt başlığı “Gerçek Mezarı Sarıköy’de”

      Av.Doğan Hilmi Ertürk yabancısı olmadığımız, tanıdığımız bir isim. 1957 yılında Eskişehir’de kurulan Yunus Emre Derneği’nin kurucusu ve başkanı. 1959 yılında yayınlanmış “Yunus Emre’nin Mezarı Sarıköy’de” diye daha önce yayınlanmış bir kitabı daha var.

      Kitaba önce sıcak bakmadım. Çünkü, daha önce ki katabının tekrar baskısı sandım. İkincisi 1960’lı 1970’li yıllarda Yunus Emre için yapılacak o kadar çok iş varken enerjimizi boşa harçadığımız konusu “Mezarı nerede?” ile geçilirdi. O yıllarda pek çok kitap, makale yazıldı “Yunus Emre Hakkında Bibliyografya”ların sayfaları bunlarla dolu hatta gazete haberleri var. Yunus Emre uzmanlarından Abdülbali Gölpınarlı’nın 1963 yılında Eskişehir Turim ve Tanıtma Derneği Yayını (5) “Yunus Emre ve Yattığı Yer” diye  başka mezarlarıo da inlelemiş, en doğrusu yazılmış kitap  bile var.

     Av. Doğan Hilmi Ertürk, bu yeni kitabında daha önceki kitabını genişletmiş; Yunus Emre hakkındaki çalışmalar, Makam ve mezarları, Eskişehir’de yapılanlar, Yunus Emre üzerine birkaç kitap ve kitapların yazarlarını tanıtıyor. Bunlardan birisi Yunus Emre ilahilerini notalarıyla derleyen ünlü müzik insanımız Selahattin Güner ve çalışmaları anlatılıyor. Bir başka isim Yunus’un soyundan gelen Yunus’unzaviyesinin son temsilcisi Necmeddin Dinçer ve kitabı da yer almış.

      Av. Doğan Hilmi Ertürk bu kitabıyla güzel yeni bilgilerle yeni bir emek vermiş, hizmet etmiş Yunus Emremize.