Sanat Kurumu (1)

Sanat dernekleri şehirlerde sanatın düşünüldüğü, sahiplenildiği sivil sanat kurumlarıdır. Eskişehir Sanat Derneği; Eskişehir’de, her düzeydeki sanatçıları bir araya getirerek sanatın her alanında etkinlikler düzenlemek. Her yaşta, herkesin sanatla ilgilenmesine ve gelişmesine ortam yaratmak.Sanatın demokratikleşmesini sağlamak.Yunus Emre gibi değerlere sahip çıkma bilinçini yaratmak. Çağdaş sanatlarımızda Eskişehirin yer almasını gerçekleştirmektir.Eskişehir’de sanatın sorunlarına çözümler üretmek üzere 8 Şubat 2002 tarihinde kuruldu.

        Eskişehir Sanat Derneği’nin; dernek içi etkinlikleri. Eskişehir şehir içi, yerel etkinlikleri. Ülke çapında ulusal etkinlikleri. Ana okulundan üniversite öğrencilerine kadar öğrenci etkinlikleri ve Uluslararası etkinlikleri var. Ülkemizde, 15 günde bir e-dergi olarak yayınlanan, 242. sayıya ulaşmış “Eskişehir Sanat” adında, ülke düzeyinde izlenen dergisi ve 2007 yılından beri ülke çapında turneleri ve tiyatro festivallerinde oyunlarını sahneleyen “Eskişehir Sanat Tiyatrosu” adında tiyatrosu vardır. Kitap yayınları da yapmaktadır. Ayrıca uluslararası sergilerinin bazılarını, sanatçıların kişisel ya da grup sergilerini açtığı, derneğin web sitesinde e-galerisi vardır.

       Eskişehir Sanat Derneği’nin etkinlik sayısı 140 civarındadır. Bunların 26’sı ulusal, 6’si Uluslararasıdır.

        Ulusal etkinlikleri arasında;  Yunus Emre Şiir Buluşması, Yücel Saraçoğlu Aşk Şiirleri Buluşması, Dorlion Şiir Yarışması, Eskişehir Öykü Günleri, Kral Midas Öykü Günleri, Jürili Genç Sanat Sergisi, Öğretmen Sanatçılar Sergisi, Eskişehir Buluşması Fotoğraf Sergisi, Bizim Fotoğraflarımız Fotoğraf Gösterimi, Eskişehir Karikatür Sergisi…

Uluslararası etkinlikleri ise: Uluslararası Cumhuriyet Coşkusu Sergisi, Uluslararası Yunus Emre Resim Sergisi, Uluslararası Yunus Emre Konulu Posta Sanatı Sergisi, Uluslararası Eskişehir Karikatür Sergisi, Uluslararası Eskişehir Fotoğraf Buluşması, Uluslararası Eskişehir Fotoğraf Gösterimi.

      Eskişehir Sanat Derneği ayrıca, Avrupa Birliği  Projesi alarak  Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Bulgaristan’ın Sofya Golden Key  ortaklarıyla “Eski Şehrin Kuklaları Projesi ile Eskişehir’e Kukla Tiyatrosu kazandırılmıştır.

      Eskişehir Sanat Derneği Yunus Emre, Lületaşı gibi Eskişehir’in değerlerine büyük önem vererek etkinliklerini ve çalışmalarını yapmaktadır. Ayrıca Eskişehir’de Sanatı Yaygınlaştıma ve Geliştirme Projeleri vardır.

      Eskişehir Sanat Derneği 22 yıllık bilgi, deneyimiyle faaliyetleriyle  ülkemizin sanat etkinliklerinde ilk sıralarda yer alan Eskişehir’in sivil sanat kurumudur.

E S K. S A L O N

Eskişehir’de Sanatın Alt Yapısı: Kültür-Sanat Salonları

    Bir şehirin kültür-sanat etkinliklerindeki başarılarını ve yeterliliğini o şehirdeki sanatın alt yapıları dediğimiz tiyatro, konser ve sergiler için salonları ile değerlendirilir.

    Eskişehir’deki bu kültür sanat etkinliklerinin salonlarına bakmak için önce dünden bugüne salonlarına bakmak gerekiyor.

   Eskişehir’de sanatın dününe baktığımızda ilk gördüğümüz çok küçük de olsa bir Ermeni cemaati ve onların sanatçıları vardır ve o günlerin gazetelerinden 1910 yılında bir Eskişehir Ermeni Kulübü’nün Tiyatrosu’nun olduğunu öğreniyoruz. Bu kulübün oyunlarını nerede sahnelediği ile ilgili bir bilgiye sahip değiliz. Ondan sonra  Eskişehir’de sanat etkinlikleri 1932 yılında kurulan Eskişehir Halkevi döneminde başlar ve 1936 yılında Halkevi’nin ihtiyaçına göre bugün Köprübaşı’nda bulunan İş Bankasının olduğu yerde bina yapılır ve bu bina içersinde 250 kişilik tiyatro ve konser için salonu yer alır. 1951 yılında Halkevi’nin kapatılmasından sonra bina bir kısmı yıkılarak kullanım dışı bırakılır. Eskişehir’de tiyatro, konser gibi kültür sanat etkinlikleri 1930’lu yılların sonlarında yapılmış Şeker Fabrıkasının Sosyal Tesisleri içersindeki salonda ve Atatürk Lisesi’nin karşısındaki Yunus Emre İlkokulu’nundaki (1946) salonlarda yapılır.Halkevlerinin kapanmasından sonra Halkevlerindeki tiyatrocular ve senfoni orkestrasının elemanlarının kurduğu Eskişehir Konser ve Tiyatro Derneği Oyunlarını ve konserlerini Yunus Emre İlkokulu salonunda gerçekleştirmişlerdir. Şeker Fabrıkası salonunda Devlet Tiyatroları oyunlarını sahnelemiş.(1956) Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’da konserlerini vermiştir. Eskişehir’de ilk salonlardan biri de Eskişehir Ticaret Odası’nın üyeleri için yaptığı, şehre de hizmet veren Ticaret Odası Salonundur ve 1950’li yıllarda Akademi öğrencilerinin sonradan Eskişehir Belediye Tiyatrosu olacak, 1958 yılında kurduğu Türk Devrim Ocağı Tiyatrosunun oyunlarını sahnelediği yer olmuştur. 1950’li yıllarda tiyatro ve konserler için kullanılan  bir salon da Astsubay Ordu Evi salonudur.

      Eskişehir’de tiyatro için yapılmış binalardan biri  de en  1963 yılında yapılan Eskişehir Belediye Tiyatrosu binasıdır. Elektrik İşletmesi binasının alt katında  çalışanlarına sosyal hizmet için inşa edilen sonra Belediye Tiyatrosu için dönemin Valisi İhsan Tekin’in girişimleriyle tiyatro salonuna dönüştürülen salondur. Bir çok oyunun seyirciyle buluştuğu salon 1966 yılında gece çıkan bir yangınla kapatılmıştır.Bu salonu önceleri 1980’li yıllara kadar tiyatro dışı, Belediye’nin bir toplantı salonu olarak kullanılmış daha sonra Elektrik İşletmesinin Tahsilat Gişelerine dönüştürülmüş daha sonra özelleştirilerek 2023 yılında da yıkılmıştır. (Devam edecek)

    

.