ESKİŞEHİR

Sağlıkçıların deklarasyonu

Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Eczacı Odası, Veteriner hekimler Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ortak bir deklarasyon yayınladı.

Deklarasyonda, “Korona virüsün ortaya çıkması ve gelişmesi hatırlatılarak tespitler ortaya konuldu. Bu salgınla mücadele etmek ve başarılı olmak toplumun tüm kesimlerinin rol oynaması ile mümkündür diyerek, tespit ve önerilerimizi söylemek ve üzerimize düşen görevi yerine getireceğimizi açıklamak için bu ortak deklarasyonu kaleme aldık” denildi

 

“KENTİMİZDE SÜREÇ ŞEFFAF YÜRÜMÜYOR”

 

Tespitlerde şu görüşlere yer verildi.

“Kentimizde yetkili merciler yani Valilik ve il sağlık müdürlüğü süreci şeffaf yürütmemektedir, konuya yönelik açıklama ve bilgilendirme yapılmamaktadır

Eskişehir halkının çok fazla açıklamaya ihtiyacı vardır.

İlimizde yeni tip korona virüs vakası var mıdır?

Hastanelerde karantinada kaç vaka vardır ve kaçı pozitiftir?

Yoğun bakımlarımız hazırlıklı mıdır, yeterli sayıda yatak ve solunum cihazı var mıdır?

Öğrenci yurtları karantina merkezlerine dönüştürüldükleri söylenmektedir, bunlar hangi yurtlardır, kimler kalmaktadır, test sonucu pozitif vaka saptanmış mıdır?

Hangi hastanede test var, yeterli test olanağı var mı, herkese yapılıyor mu?

Hangi bulgular olursa hastaneye gitmeliyim, nereye gitmeliyim, acaba korona enfeksiyonuna benzer bulgular olursa Sağlık Müdürlüğünü arayabilir miyim, hangi numarayı arayacağım?.

Gibi yüzlerce soru biz sağlıkçılara sorulmaktadır. Ancak bu soruların muhatabı ilimizin sağlık yöneticileridir ve bunlar devlet sırrı değildir. TV ve basının karşısına geçip yapacakları açıklamalar halkın güvenini artıracak, daha tedbirli davranmaya itecek, bilim ve akıl dışı yöntemlerle korunmaya çalışmayacaklardır. Bu hastalıkla mücadelede çok önemlidir.

Tüm sağlık kurumları özellikle birinci basamak; aile sağlığı merkezleri (ASM) ve toplum sağlığı merkezleri (TSM) de dezenfeksiyon işlemleri, Kişisel Koruyucu Donanım(tıbbı maske,N95 maske, iş gözlüğü, eldiven) gibi salgının yayılmasını azaltan yöntemler için Sağlık Müdürlüğü tarafından yeterli destek verilmemektedir. Maskeler sınırlı sayıda verilirken, düzenli yapılması gereken dezenfeksiyon işlemleri çalışanların kendi İnisiyatiflerine ve bütçelerine bırakılmıştır.1.basamak sağlık kuruluşlarının ihtiyaçları Sağlık Müdürlüğünce yeterince ve ivedi olarak karşılanmalıdır”

Öneriler ise şu şekilde açıklandı.

“Yöneticilerin halkın güvenini kazanması ve halkın uyarılara değer vermesi yöneticilerin güvenilir olmasına bağlıdır. Ülkede bakanlık tarafından yapılan açıklamalar vaka bazında istatistiki bilgileri içerdiğinden tehlike bize çok uzakmış gibi hava oluştuğundan kentimizde yaşayanların işin ciddiyetini anlaması açısından yetersizdir. Kente yönelik özel bilgilendirme kent halkı tarafından yakından izlenecek ve daha tedbirli olmaya teşvik edecektir.

Örneğin Valimizin çıkıp hastanelerde yeterli sayıda yatak ve solunum cihazı olmakla birlikte bilim insanlarının ve yetkili kurum temsilcilerinin uyarılarını dinleyin ve hastaneleri gereksiz meşgul etmeyin demesi bile çok önemlidir.

İhtiyacı olan sağlık kurumu, muayenehane hekimi ve sağlık çalışanına koruyucu donanım sağlanmasında, dezenfektan temini ve düzenli dezenfeksiyon işleminin yapılmasında Valilik, Sağlık müdürlüğü, belediyeler ve özel şirketler aracılığı ile bir organizasyon yapılması gereklidir.

İL KOORDİNASYON KURULU OLUŞTURULMALIDIR

Eskişehir için Valilik, Sağlık Müdürlüğü, Belediyeler, Sağlık kurum temsilcileri yanında Sağlık Meslek Odaları temsilcileri(Tabip Odası, Eczacılar Odası, Diş hekimleri Odası, Veteriner hekimler Odası, SES) çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin yer alacağı bir koordinasyon kurulu oluşturulmalı ve herkesin önerileri dikkate alınmalıdır. En azından kurulmuş veya kurulacak olan kurula sağlık meslek odalarından temsilci ve görüş istenmelidir”

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }