Kamuda ve belediyelerde üniversite mezunu ama işçi olarak çalışanlar var.

Ülkemizde işsizlerin büyük bölümünü üniversite mezunları oluşturuyor. Bu nedenle kamuda ve belediyelerde iş bulabilen üniversite mezunları da hani “ne iş olsa yaparım abi” mantığıyla zamanında işe girmiş ve çalışıyor.

Ama bu geçen süreçte belli sıkıntılara ve şikayetlere de neden oluyor.

Bu nedenle kurulun bir dernek bile var ve mücadele veriyorlar.

Sıkıntı sadece belediyelerde değil tabi, kamu kurumlarının çoğunda mevcut.

 

***

Geçtiğimiz günlerde Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, personelle yaptığı bayramlaşma programında bu konuya değindi ve bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Kurt, ülkede çalışma barışının giderek bozulduğunu ve çalışanlar arasındaki farkın da bir uçuruma dönüştüğüne dikkat çekti.

Türkiye’de çalışma düzeni açısından yasal karmaşa var.

Şu anda kaç çeşit işçilik olduğunu sendikacılar bile doğru dürüst bilmiyor.

Bu karışıklığı düzeltmek de elbette iktidarın işi.

Kazım Kurt, bu konuya şöyle değindi.

 

***

“Çalışanlar arasındaki ayrımcılık ve farklılık bir uçuruma doğru gitmekte. Özellikle taşeron işçi arkadaşlarımızın ne olduğu belli değil. Toplu sözleşme yapalım diyoruz hayır yapamazsınız diyorlar. Zam verelim diyoruz, hayır veremezsiniz diyorlar. Böyle bir çalışma ortamında sağlıklı bir sonuç alma şansımız yok. Şimdi memurlarla sosyal denge sözleşmesi yaptık, kadrolu işçilerle toplu iş sözleşmesi yapacağız, ama taşeron işçilerle bunu yapamıyoruz, ama çalışanların neredeyse üçte ikiye yakını taşeron. Aynı odada, atölyede çalışanlar arasında ücret farkının olması iyi bir şey değil ve çalışma barışı açısından da doğru bir şey değil”

 

***

Sendikacılara da bir çağrısı oldu Başkan Kurt’un.

 “Bence bütün sendikaların bu noktadan hareket ederek hiç değilse yasal düzenlemeyi bir an önce yapması konusunda hükümeti uyarması gerekiyor, maalesef Türkiye’de böyle sendika bulmak da zor. Hem memur hem işçi sendikaları kendi hedefi doğrultusunda bir ortam hazırlamaya çalışıyor. Genel anlamıyla bir sonuç alamıyoruz, bölünüp parçalanınca da iktidara karşı da bir sonuç alma şansları yok. Ne verilirse ona razı olan bir sendikal anlayış doğru değil. Bununda düzelmesini ben canı gönülden isterim.”