AKUT ismini 1999 Marmara depreminde ve sonrasında çok fazla duyduk.

Türkiye genelinde yaygın olan bu kurum, ülkenin veya dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan özellikle doğal felaketlere hep yetişmeye çalıştılar.

AKUT’un tarihçesine bakarsak, 1994 yılında Bolkar dağlarında hüzünlü bir kaza ardından oluşmaya başlayan AKUT’un hikayesi 1996 yılında resmen başlıyor. AKUT Arama Kurtarma Derneği, 1996 yılından beri acil durumlara karşı profesyonel hizmet veren, tamamı gönüllülerden oluşan bir sivil toplum örgütü oldu. Önce Türkiye’de daha sonra dünyada bir öncü oldu ve kendi alanında çok şey değiştirdi. Türkiye’de ve dünyada bir çok ilke imza attı.

AKUT, arama-kurtarma operasyonlarına ve yapılanmasını sürdürmeye devam ederken, 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Depremi meydana geldi. Bu süreçte AKUT,150 gönüllüsü ile çalışarak 200’ün üzerinde insanın hayatını kurtardı. 17 Ağustos 1999 öncesinde ülkemizde arama-kurtarma konusuna odaklanmış tek gönüllü dernek olan AKUT, birçok STK ile kamu ve özel sektör kuruluşlarının arama-kurtarmaya bakış açılarını, yaklaşımlarını değiştirerek yeni atılımların da öncüsü oldu.

 

***

AKUT denilince aklımıza en önce gelen isim, AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki’dir.

O dönemlerde sıkça adını duyar olmuştur, özellikle Marmara Depremi ve daha sonraki doğal afetlerde bu isimden gelen açıklamalar hep heyecan yarattı.

Sovyet Asya'nın 7000 metreden yüksek beş tırmanışını da tamamlayarak, Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından, hala Türkiye'de tekrarı yapılmayan “kar Leoparı” unvanı verilen Mahruki, Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk ve dünyadaki ilk müslüman dağcı ve Yedi Zirveler projesini tamamlayan dünyanın en genç dağcısı oldu. 15 yıl aradan sonra Everest Dağı'na bir kez daha tırmandı. Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Nepal, Sıkkım, Tibet, Bhutan, Moğolistan ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde motosiklet yolculukları yaptı.

 

***

AKUt Eskişehir’deki örgütlenmesiyle de her zaman ihtiyacı olanların yardımına koştu.

Durup dururken AKUT’u neden gündemimize aldık?

Geçtiğimiz günlerde aralarında Eskişehir’den de 7 kişilik ekibin bulunduğu

Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Birleşmiş Milletler'in (BM) Uluslararası Arama-Kurtarma Tavsiye Kurulu (INSARAG) sınavını başarıyla geçerek akreditasyonunu yeniledi.

Hafif, orta ve ağır arama kurtarma olarak üç kategoriden oluşan sınavın orta sınıfına hazırlanan AKUT'un, Bulgaristan'ın Montano kentinde 19 Mart'ta başlayan ve 4 gün süren sınavla yönetsel beceriler ile enkaza müdahale uygulamaları test edildi.

Eskişehir’de AKUT’un sorumlusu Mete Kızıl.

AKUT’un tüm çalışmalarına gönüllü olarak katılan ekip, son olarak Bulgaristan’daki sınavda başarısını bir kez daha ortaya koydu.

Eskişehir’deki herhangi bir olayda her zaan yanımızda gördüğümüz AKUT ekibi iyi ki var.