Sanayi Çarşısı Eskişehir’in bitmeyen sorunlarından biri.
Yıllarca Eskişehir’e hizmet veren çarşı son 10 yılın sorunu haline geldi.
İyice kent ortasında kalan bu alanın yeniden yapılandırılması konusunda yıllardan beri devam eden çalışmaların artık son aşamasına geldiğini önceki gün Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un açıklamalarından anlıyoruz.
Ne Belediye Başkanları eskitti bu çarşı.
Odunpazarı’nın ilk Belediye Başkanı Ayhan Boyer, başta olmak üzere İsmail Haşim Ateş, Burhan Sakallı ve şimdi de kazım Kurt bu sorunun çözümü için mesai harcadılar, harcıyorlar.
İşin teknik konularını da detaylı şekilde açıkladı Kurt.

***
Eylül ayında yapılmış olan sözleşmeden sonra anlaşma yapılan şirket işi daha hızlandırdı. Şirket şu anda mevcut durumun tespitini yaptı, bitirdi. Yani sanayi çarşısında kim neyin sahibi, kim nerede oturuyor, binaların durumu nedir, jeolojik etütlerin sonuçları nelerdir bunların tamamı bitti. 1/5000 ’lik planları hazırlandı ve Büyükşehir Belediye Meclisi’ne verildi. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde şu anda İmar Komisyonu iki aydır bu planları inceliyor ve inceleme sonucunda en kısa zamanda 1/5000 ’lik planlar kabul edildikten sonra biz Odunpazarı Belediyesi olarak 1/1000’lik planları yapacağız
1/5000’lik planda kimin ne alacağının belli değil. Kimin ne alacağı 1/1000’lik planda belli olur. Yani kaç kat olacak, kaç metrekare olacak, inşaat alanı ne olacak, buradaki caddenin, sokağın genişliği ne olacak onlar 1/1000’lik planda belli olur. 1/5000’lik plan dediğimiz planda sadece şu belli olur: Sanayi Çarşısı’nda ne olacak? İşyeri mi, ticaret hane mi, konut mu? Onlar belli olur sadece. Ama onun da oranı belli olur. Yani der ki bize 5000’lik planı yapan Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri: sanayi çarşısında şu andaki planlara göre, hiç bir şey yapmasak yani buradaki mevcut imar haklarınızı kullansanız 12500 kişi yaşar. Şu andaki durum budur. Bize Büyükşehir Meclisi derse ki siz burada 12500 kişiyi yaşatacak bir plan yapın. Biz ona göre yeşil alan yapmamız lazım çünkü biliyorsunuz kişi başına 10 metrekare yeşil alan lazım, kişi başı 3 metrekare sağlık alanı lazım, kişi başına 5 metrekare okul alanı lazım diye bizim ayırma yapmamız lazım. Bu da bize Büyükşehir Belediyesi’nin vereceği hedefe göredir. Büyükşehir Belediyesi derse ki 15000 kişiye göre bir planlama yapın; biz o rakamlara göre planlama, hesaplama yaparız yeşil alanı, sosyal donatısı gibi. Onun için şu anda size şunu diyemiyoruz yani burada 5 kat olur, 7 kat olur burada şu olur diyemiyoruz. Ancak bu Büyükşehir Meclisi’ndeki imar komisyonun onaylayacağı duruma göre belli olur. O da sanıyorum bugün, yarın çıkar. O çıktıktan sonra 1/1000’lik planları çıkartacağız. Okulu nereye koyalım, parkı nereye koyalım, dükkânları nereye koyalım, konutu nereye koyalım, kaç katlı yapalım belli olur”

***
Sanayi Çarşısındaki esnafların çoğunun zaten Organize Sanayi Bölgesi karşısında yapılan yerlerde dükkanları var.
Ama sanayi çarşısını bir türlü bırakamıyorlar nedense.
Vatandaşın da ayak alışkanlığı var.
Biraz da yakın geliyor galiba, çarşıdaki hayat bütün hareketliliğiyle devam ediyor.
Ama artık iyice kentin içinde kaldı.
Bu sorun artık çözülmeli, bu sorunu da çözmek herhalde Kazım Kurt’a nasip olacak.