KÜLTÜR & SANAT

"Yapay Zekâ Geleceğimizi Nasıl Değiştirecek?" semineri gerçekleşti

Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu (EEYO) tarafından düzenlenen “Yapay Zekâ Geleceğimizi Nasıl Değiştirecek?” başlıklı seminer, EEYO Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirildi.

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Serap Şişman Uğur tarafından verilen seminere Engelliler Entegre Yüksekokulu Doç. Dr. Zehranur Kaya, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Meltem Özten Anay, öğretim elemanları ve çoğunluğu işitme engellilerden oluşan öğrenciler katılım gösterdi.

Dr. Öğr. Üyesi Şişman Uğur: “Yapay zekâ, gelecekte hayatımızı birçok yönden dönüştürecek”

“Yapay Zekâ Geleceğimizi Nasıl Değiştirecek?” başlığı altında katılımcılara bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Serap Şişman Uğur, şunları söyledi: “Yapay zekâ, gelecekte hayatımızı birçok yönden dönüştürecek; özellikle iş gücü piyasasında büyük değişimlere neden olacak. Rutin işler otomasyona geçerken, insanlar daha yaratıcı ve analitik rollerde yer almaya başlayacak. Özellikle sağlık ve eğitim gibi alanlarda, yapay zekânın bireysel ihtiyaçlara özel çözümler sunması mümkün olacak. Bir doktorun hastayı değerlendirirken yapay zekâdan destek alması hem hız hem de doğruluk açısından çok büyük bir avantaj sağlayacak. Ama burada şu çok önemli: Yapay zekânın bu kararları nasıl aldığı, hangi verileri kullandığı çok şeffaf olmalı. Yani yapay zekâ bizim yerimize düşünecek değil; bizimle birlikte düşünecek bir ortak hâline gelmeli.”

“Yapay zekâ, insanların günlük karar alma süreçlerini de etkiliyor”

Şişman Uğur konuşmasının devamında ayrıca, “İşin etik boyutu çok önemli; çünkü bu sistemleri kim programlıyor, neye göre karar veriyor, bunları sorgulamak zorundayız. Yapay zekâ, insanların günlük karar alma süreçlerini de etkiliyor. Örneğin, bir alışveriş sitesinde ne alacağımıza bile artık algoritmalar karar veriyor. İleride, belki de politik kararlarda bile önce yapay zekâya danışılacak bir noktaya gelebiliriz. Bu teknolojinin geldiği noktada sınır çizmek çok zor; çünkü her gün daha fazlasını yapabildiğini görüyoruz. Ancak insanın duygusal zekâsı, sezgileri ve etik değerleri olmadan, bu sistemlerin kararlarını baz almak tehlikeli olabilir.” ifadelerini kullandı.

Seminerin sonunda Dr. Öğr. Üyesi Serap Şişman Uğur, katılımcıların sorularını yanıtladı.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }