ESKİŞEHİR

Tarım Raporu’nu TBMM’de açıkladı

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla oluşturulan CHP Tarım Heyeti’nin Eskişehir’de çiftçilere gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından ortaya çıkan Tarım Raporu’nu Meclis’te açıkladı.

Çakırözer, Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Bilecek Milletvekili Yaşar Tüzün ve Bursa Milletvekili Yüksel Özkan ve CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel ile gerçekleştirdiği ziyaretleri sonrasında hazırlanan raporu TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kanun teklifi görüşmeleri sırasında açıklayarak, talep ve sıkıntılarını Bakan Yardımcısı Fatih Metin’e aktardı. Çakırözer, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’na getirilen kanun teklifinde Türkiye’nin dört bir yanında yaşanan afetlerde zarar gören çiftçinin hasarlarını karşılayacak bir teklifin bulunmamasına da tepki gösterdi. 

‘200 MİLYON LİRALIK HASAR’

Çakırözer, Eskişehir’de bir yıl içerisinde yaşanan sel, fırtına ve dolu gibi afetlerin ardından çiftçilerin 200 milyon lira bulan zararının ortaya çıktığını söyledi. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda açıkladığı raporda Çakırözer şunları söyledi:“Özellikle bir yıl içinde birçoğumuzun ilinde çeşitli afetler yaşandı. Bu afetlerden en çok çiftçilerimiz etkilendi. Eskişehir’imizde  sadece bir yıl içinde dört afet yaşandı. Bunlardan ilkinde bin 200 çiftçimiz çok büyük zarar gördü. 55 milyon liralık hasar tespiti yapıldı, Ankara’ya gönderildi ama aradan geçen 1 yılda maalesef 440 bin lira gibi komik rakam dışında çitçilere tek kuruş gitmedi. Daha sonra Şubat ayında seracılığın yaşandığı ilçelerimizi fırtına vurdu. Fırtınanın zararların tarsim kapsamadı. Gerekçe fırtına 90 km ile değil 60 km hızında esmiş. Çitçilerin seraları kullanılamaz hale gelmiş, seraların içindeki ürünler perişan çıktınız ‘rüzgar 90 km hızında esseydi’ dediniz. Bu kabul edilemez. Tarsim meselesi başlı başına ele alınması gereken bir konu ama bu teklifte yok. Son olarak Eskişehir çiftçimizi don vurdu. 12 ilçemizde 5 bin 575 çiftçimizin 300 bine yakın dekar alanı zarar gördü. Bu don felaketiyle birlikte Eskişehir’de son bir yıl içinde ard arda yaşanan sel, fırtına ve don gibi doğal afetler sonrasında Eskişehir çiftçimizin uğradığı hasarın mali bedeli yaklaşık 200 milyon lirayı buldu. Buna karşılık binlerce Eskişehir çiftçimize kayıplarını karşılaması için sadece toplam 440 bin lira gibi trajikomik bir yardım yapılması büyük bir ayıptır.” Çakırözer, Tepebaşı bölgesine gerçekleştirdiği ziyaretlere de değinerek, “ Son doluda Tepebaşı’nda Sakintepe Mahallesi’nde sadece bir çitfçimizin tarlasında 1 milyon 200 bin marulu gitmiş. Aşırı yağmurdan dolayı. Tarsim’den faydalanamıyor. Artık çiftinin çığlığının duyulması lazım. Ama maalesef bakıyoruz bu kanun teklifinde çiftçinin zararlarını giderecek tek kuruş yok! Çiftçiyi yapayalnız bırakan bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }