Bakan Bayraktar, CNN Türk’te yayınlanan Gece Görüşü programında Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı.
Açıklama Yapmadık
Somali’de sismik araştırma yapan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin petrol bulduğu yönündeki iddiaları değerlendiren Bakan Bayraktar, “Sismik çalışmalar netice vermemişken sondaj neticesini almamışken ‘Somali’de bir şey bulduk.’ diye bir açıklama yapmamız söz konusu olamaz. Zaten böyle bir açıklama yapmadık. Biz sismik çalışmayı yapmadan biz sondajı görmeden bir netice açıklamıyoruz.” dedi.
Dünya Terk Ettiğinde Oradaydık
Bakan Bayraktar, FETÖ’cü hesapların, Türkiye’nin sömürgeci bir zihniyetle Somali ile anlaşma yaptığı yönünde yalan haberler yaydığını vurgulayarak “Hiç kimsenin olmadığı bir zamanda 2011’de Sayın Cumhurbaşkanımız oraya gitti. Bütün dünyanın terk ettiği bir ortamda biz onlara yardım elimizi uzattık. Uzatmaya da devam ediyoruz.” diye konuştu.
30 Milyar Dolarlık Ticaret
Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı’ndan 19 aydır akış olmadığını anlatan Bayraktar, “Sudani ve ekibinden aldığımız bilgi hala biraz zamana ihtiyaçları olduğu yönünde. Üretim yapan şirketlerle Bağdat’ın arasında anlaşmazlık var. Bu hattın kapasitesi 1 buçuk milyon varil. Bu yıllık 30 milyar dolarlık bir petrol ticareti anlamına gelir. Kalkınma yolu, enerji yolu haline gelebilir.” dedi.
Suriye’ye Doğal Gaz
Bayraktar, Kilis ve Halep arasında doğal gaz boru hattı çalışmasıyla ilgili bir soru üzerine, “Suriye’ye önümüzdeki 3 ay içinde Kilis’ten doğal gazı vereceğiz. Bu gaz, Halep’teki doğal gaz santralinde elektrik üretiminde kullanılacak. Hatlarımız Kilis’e kadar gelmişti. Öbür taraftaki çalışmaları da bitiriyoruz. Günlük, 6 milyon metreküplük bir gaz akışı sağlayacağız.” diye konuştu.
Dengeli Üretim Portföyü
Avrupa’da yaşanan elektrik kesintisine değinen Bakan Bayraktar, “Gözüken sistemde çok dengeli bir üretim portföyü yoktu. Mutlaka sizin üretim sepetinizde dengeli bir dağılım olması lazım. ‘Sadece yenilenebilir olsun.’ dediğiniz zaman işletmecilik açısından çok ciddi bir zorluk yaşıyorsunuz. Tahminimiz, sistem işletmesindeki bu kadar büyük bir yenilenebilir gücün yönetilemediği. Sistem işletme hatası gibi gözüküyor.” ifadelerini kullandı.
Yeni Sahalar Var
Bakan Bayraktar, Gabar’da günlük 81 bin varil petrol üretildiğini belirterek “En üst seviyelere doğru yaklaşıyoruz. Gabar’ın kuzey batı bölümlerinde yeni aradığımız sahalar var. Yaklaşık 14 farklı bölge tespit ettik. Bu alanlarda da arama faaliyetleri yapıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
Filyos’a Uğurlayacağız
Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 9 buçuk milyon metreküplük üretimle birinci fazı tamamladıklarını bildiren Bayraktar, “2026’ın üçüncü çeyreğinde 20 milyon metreküplere çıkarmayı hedefliyoruz. Yüzer platformumuz var. Çanakkale’de hazırlanıyor. 29 Mayıs gibi İstanbul’un fethinin yıl dönümünde onu boğazdan geçirerek Filyos’a uğurlamayı planlıyoruz.” dedi.
Oyun Değiştirecek
Türkiye’de petrol ve doğal gaz üretiminde ankonvansiyonel denilen farklı bir üretim yöntemiyle alakalı yeni bir dönemin başladığına değinen Bayraktar, “Diyarbakır’da 4 saha için ortaklığı yaptık. Kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle üretilmesi anlamına geliyor. Bunu en iyi uygulayan ülke ABD, en iyi uygulayan şirketlerden biri ortağımız. Hedef, bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirebilmek. Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak. Bu, ABD’yi en büyük petrol ve doğal gaz üretici haline getirmiş bir yöntem.” diye konuştu.
Gabar Daveti
Bakan Bayraktar, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve milletvekillerini, 19 Mayıs’ta Gabar’a davet ettiğini açıklayarak “Biz diyoruz ki, gelin yapılan çalışmaları yerinde görün. Milletvekillerimizi, Meclis Başkanımızın Başkanlığında Gabar’a bekliyoruz. Gabar’ı görsünler istiyoruz, Hakikaten bunlar milli meseleler, ülkenin bu meselelerinde birlik olması lazım. Onun için gelip görmelerini bekliyoruz.” dedi.