TÜRKİYE

Sinop su ürünleri işleme, şoklama ve depolama tesisi açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “İlan ettiğimiz Giresun Şebinkarahisar OSB ve Gümüşhane Kelkit OSB ile OSB’lerimizin sayısını 368’e çıkarmış olduk.” dedi.

Bakan Kacır, Sinop’ta Avrupa Birliği destekli Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı eliyle devreye alınan Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi’nin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; gıdada yüksek verimli üretimi, kaynakları dengeli kullanarak arz güvenliğini sağlamayı, tedarik zincirlerinde aktif yer almayı önceleyen bütüncül bir tarım ve sanayi politikası izlediklerini belirten Kacır, şunları söyledi:

SU ÜRÜNLERİ: Üç tarafı denizlerle çevrili, binlerce kilometrelik kıyı şeridine sahip bir ülke olarak su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğinde çok büyük bir potansiyele sahibiz. Deniz ürünlerinin sadece sofralara değil, kültüre, ekonomiye ve toplumsal hafızaya yön verdiği köklü bir geleneğin mirasçılarıyız. Su ürünleri sektörü, kadim denizcilik mirasımızı ve eşsiz coğrafi avantajlarımızı üretime, ihracata ve istihdama dönüştüren alanlardan biri olarak öne çıkıyor.

KADIN İSTİHDAMI: Aynı zamanda, değer zincirinde yer alan gıda işleme, ambalajlama, lojistik ve soğuk zincir gibi pek çok iş kolunun gelişimini destekleyerek şehir ekonomilerinde güçlü bir çarpan etkisi oluşturuyor. Su ürünlerinin işlenmesi; kadın emeğinin yoğun şekilde değerlendirilmesi nedeniyle kadın istihdamını da destekleyici bir role sahip.

SÜRDÜRÜLEBİLİR MAVİ EKONOMİ: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, sürdürülebilir mavi ekonomi vizyonumuz doğrultusunda sunduğumuz etkin teşvikler ve destek mekanizmalarıyla, su ürünleri sektörümüzü daha rekabetçi bir yapıya taşıyoruz. Son 22 yılda; su ürünlerinin yetiştirilmesi ve işlenmesine yönelik yatırımlar için 362 teşvik belgesi düzenledik. 25,9 milyar lira yatırımın ve 6 bin 100 kişinin istihdamının önünü açtık.

YEREL POTANSİYEL: Yerel potansiyeli harekete geçiren kalkınma ajanslarımızın yürüttüğü destek programlarıyla, su ürünlerine yönelik 95 projeye 321 milyon lira destek sağladık. Teknoparklarımızda, su ürünleri alanında proje geliştiren 18 girişimin inovatif çalışmalarını destekledik. Attığımız bu stratejik adımların sahada karşılık bulduğunu, sektörümüzün üretimden ihracata pek çok alanda sergilediği başarılarla görüyoruz.

YILLIK 1 MİLYON TONLUK ÜRETİM: Yıllık 1 milyon tonluk üretimle Türkiye bugün su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyada 16. sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl su ürünleri ihracatımız 2 milyar doları aştı. Türk somonu, artık bir Dünya markası oldu. Kıyı şehirlerimizin su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığında sahip olduğu yüksek potansiyeli; kalite, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik ekseninde harekete geçirmek önceliğimizdir.

KUŞAKTAN KUŞAĞA: Su ürünleri denildiğinde akla ilk gelen şehirlerimizden biri, binlerce yıllık balıkçılık geleneğine sahip Sinop’tur. Tarihi antik dönemlere uzanan bu kadim şehirde, balıkçılık yalnızca bir geçim kaynağı değil; kuşaktan kuşağa aktarılan bir yaşam kültürüdür. Sinoplu balıkçılar, denizin dilinden anlayan; ağlarını sabrın, emeğin ve umudun simgesi olarak ören bir geleneği temsil ediyor.

BAŞARI HİKAYESİ: Karadeniz ile kurduğu güçlü bağla öne çıkan Sinop, su ürünleri yetiştiriciliğinde son yıllarda dikkat çekici bir atılım gerçekleştirdi. 2019 yılında 5,5 ton olan su ürünleri üretimini 4 yılda 26 bin tona yani 4,5 katın da üzerine çıkararak önemli bir başarı hikâyesine imza attı. Biz de bu yükselen ivmenin kalıcı ve sürdürülebilir bir başarıya dönüşmesi adına; Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda; Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisini hizmete alıyoruz. 10,5 milyon avro yatırımla hayata geçen bu tesis, yıllık 3 bin ton somon işleme ve 2 bin 500 ton depolama, günlük 60 ton şoklama kapasitesiyle Karadeniz’in bereketini Dünya'ya taşıyacak.

İŞLEME VE DEPOLAMA: Karadeniz kıyılarında ortak kullanıma sunulan ilk ve tek tesis olma özelliği taşıyan bu stratejik yatırım; hem balıkçılarımızın alın terini daha yüksek katma değerle ekonomiye kazandıracak, hem de ürünlerin yeni pazarlara ulaşmasını sağlayarak Sinop’un ihracat potansiyeline ivme katacak. 100 KOBİ’ye sunacağı işleme ve depolama alanlarıyla girişimciliği, iş birliğini ve bölgesel ekonomik hareketliliği bu tesis destekleyecek.

KOBİ DESTEK MERKEZİ: Proje kapsamında, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımız bünyesinde kurulan KOBİ Destek Merkezi aracılığıyla, 300 KOBİ’mize özel eğitim programları ve nitelikli danışmanlık hizmetleri sunarak su ürünleri yetiştiricilerimizin kurumsal kapasitelerini güçlendireceğiz. Sinop’ta sabahın ilk ışıklarıyla “vira Bismillah” diyerek, alın teriyle rızkını arayan balıkçılarımız, sürdürülebilir üretimin öncüsü gayretli yetiştiricilerimiz emeklerini artık güvenle muhafaza edebilecek.

YATIRIMA TEŞVİK: Sinop kalkınma seferberliğimizin güçlü şekilde hissedildiği şehirlerimizin arasında yer alıyor. Son 22 yılda; şehrimizde gerçekleşecek yatırımlar için 302 teşvik belgesi düzenledik. 21 milyar lira yatırımın ve 10 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. Sinop ve Boyabat Organize Sanayi Bölgelerinin altyapı projelerine sağladığımız 400 milyon lira finansmanla ilave 3 bin 300 istihdam oluşturduk. 50 işyerlik Boyabat Marangozlar Sanayi Sitesinin üstyapısını tamamladık. Önümüzdeki aylarda altyapı ihalesini de gerçekleştirerek, sanayi sitemizi en kısa sürede üretime hazır hale getirmeyi hedefliyoruz.

157 PROJEYE 521 MİLYONLUK DESTEK: Sinop’umuzun büyüme ve kalkınma yolculuğunun başat aktörlerinden KOBİ’lerimize KOSGEB eliyle 887 milyon lira destek olduk. Şehrimizin yer altından yer üstüne sahip olduğu birikimi, zenginliği ve nitelikli insan kaynağını, kendi kimliğiyle münhasır şekilde harekete geçirmek üzere Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımız eliyle, Sinop’ta 157 projeye 521 milyon lira destek sağladık.

TURİZM: Ayancık Akgöl ve Hamsilos Tabiat Parkları, Erfelek ve Sorkun Şelaleleri gibi şehrimizin en önemli turizm destinasyonlarındaki altyapıları ve üstyapıları iyileştirdik. 19. yüzyılda inşa edilen Kuş Üzümü Konağı’nı kapsamlı restorasyon sürecinin ardından Türkiye’nin ilk Keten Müzesi olarak Sinop’a kazandırdık. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programımız kapsamında, ‘Lakerda ve Su Ürünleri Üretim Tesisi Projesi’ni hayata geçirdik. Torik, palamut, hamsi, somon gibi yöreye özgün balıkların paketli marinasyon ürünlerine dönüştürülerek iç ve dış pazara sunulmasını sağladık.

ÇALIŞAN VE ÜRETEN GENÇLER: Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında; Saraydüzü ilçemize kazandırdığımız tesis ile 150 genç ve kadın için istihdamına imkan sağladık. 2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimiz kapsamında Sinop’umuzu gelişen yerel ekonomi şehri olarak belirledik. Bu doğrultuda Sinop’ta su ürünleri yetiştiriciliği, balık yağı, alg yağı ve omega-3 üretimi ile plastik yat ve tekne üretimine odaklanacağız.

YEREL KALKINMA: Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile Sinop’ta su ürünleri sektörünü, yenilikçi bir üretim modeli olan kapalı devre sistemler ile buluşturarak; daha az su ve yem kullanımıyla, daha yüksek verimlilik elde edilmesini hedefliyoruz. Ayrıca, balık yağı üretimi yatırımı ile su ürünlerinden elde edilen katma değeri daha da artıracağız. İlimizin orman ürünleri potansiyelini sanayi ve yatırıma dönüştürmek amacıyla, masif ahşap ve mobilya üretimi alanında yeni yatırımları Sinop’a kazandıracağız. Sinop’un sahip olduğu doğal kaynakları, koruma-kullanma dengesi çerçevesinde turizme kazandıracağız.

MÜJDE VERDİ: Türkiye’ye bir müjdeyi daha duyurmak istiyorum. AK Parti iktidarları döneminde Türkiye’nin dört bir yanında, Anadolu’da organize sanayi bölgelerimiz kalkınmanın motoru oldular. OSB’lerimizin sayısı AK Parti iktidara geldiğinde 191’di, dün bu sayı 366’ydı. Bugün itibarıyla ilan ettiğimiz Giresun Şebinkarahisar OSB ve Gümüşhane Kelkit OSB ile OSB’lerimizin sayısını 368’e çıkarmış olduk. Son 22 yılda OSB’lerimizde üretimde olan tesis sayısını 11 binden 60 bine yükselttik. OSB’lerde çalışan sayısını 415 binden 2 milyon 700 bine çıkardık. Önümüzdeki dönemde Terörsüz Türkiye ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanında yerel kalkınma hamlesi hızlanacak ve Anadolu’nun tüm şehirleri Türkiye Yüzyılı’na hep birlikte imza atacak.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }