EĞİTİM

Rektör Adıgüzel, 1. Kamu Diplomasisi Sempozyumunda konuştu

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından "Dönüşüm Çağında Kamu Diplomasisi ve Türkiye" temasıyla düzenlenen 1. Kamu Diplomasisi Sempozyumu gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının destekleri ve Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortaklığında düzenlenen sempozyumun açılışına Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Babacan, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Samet Kavoğlu ve çok sayıda akademisyen katılım gösterdi.

Rektör Adıgüzel: “Kamu diplomasisi dediğimizde sadece bir iletişim stratejisinden bahsetmiyoruz

Sempozyumun açılışında konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel de kamu diplomasisini akademisyenlerin uzun yıllar klasik diplomasinin uzantısı olarak tartıştıklarını ve uluslararası ilişkiler biriminin parçası olarak gördüklerini söyledi. Kamu diplomasisinin uzun süre merkeziyetçi, tepeden inmeci iletişim ve propaganda sürecinin parçasıymış gibi algılandığını belirten Rektör Adıgüzel, "Yeni dönemde bu durumun değiştiğini, artık yumuşak güç olarak tabir ettiğimiz bir anlayışın bir yansıması, uygulama alanı olarak kamu diplomasisinin önemli bir uluslararası ilişkiler yönetiminin parçası olduğunu görüyoruz." dedi. Kamu diplomasisinin uluslararası iletişim ve halkla ilişkiler gibi iletişim alanının önemli disiplinlerinin çalışma alanı olarak dikkati çektiğini kaydeden Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel şu ifadeleri kullandı: "Bu süreçte bilginin dönüşüm hızının artması, toplumlarla farklı ülkelerin yönetimlerinin doğrudan iletişim kurmalarına da imkan vermiş oldu. Dış politika hedeflerine ulaşmak için sadece devletler arası müzakereler değil aynı zamanda farklı ülke kamuoylarıyla güvene dayalı ilişki kurmak da önemli bir uluslararası iletişim modeli haline geldi. Dolayısıyla kamu diplomasisi dediğimizde sadece bir iletişim stratejisinden bahsetmiyoruz. Aynı zamanda bir ülkenin farklı ülkeler kamuoyunda bir irtibat inşasından, etki alanı oluşturma stratejisinden, daha doğrusu bu ülkenin farklı ülkelerin halkları nezdinde gönüllü olarak kabul görme süreçlerinin bir parçasını konuşuyoruz."

Rektör Adıgüzel oturum başkanlığı yaptı

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Samet Kavoğlu, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Babacan, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt’un açılış konuşmalarının ardından AA Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Özkır'ın oturum başkanlığı yaptığı "Türkiye Kamu Diplomasisi Panoraması-1" başlıklı panelde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Kamu Diplomasisi Daire Başkanı Doç. Dr. Oğuz Güner, kurumun kamu diplomasisi alanındaki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. "Türkiye Kamu Diplomasisi Panoraması-2" başlıklı ikinci açılış paneline ise Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel oturum başkanlığı yaptı. Sempozyum boyunca çevrim içi olarak "Kamu Diplomasisi Konsepti ve Teorisi", "Kültürel Diplomasi", "Diaspora Diplomasisi", "Kamu Diplomasisi ve Uluslararası Yayıncılık", "Dijital Diplomasi", "Çevre ve İklim Diplomasisi", "Bilim ve Spor Diplomasisi", "Ulus Markalama ve Marka Diplomasisi", "Kamu Diplomasisinde Bölgesel Analizler" ve "Kamu Diplomasisinde Yeni Yönelimler" başlıklı paneller düzenlenecek.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }