Fransa Ulusal Meclisi Fransa-Cezayir Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı ve Cezayir asıllı Fransız Milletvekili Sabrina Sebaihi, Paris merkezli Le Courrier de l'Atlas dergisine yaptığı açıklamada, Fransa ile Cezayir arasındaki diplomatik krizi ve aldığı ölüm tehditlerini değerlendirdi.
Sebaihi, özellikle Fransız devletinin 1961 Paris Katliamı'nı tanıması yönündeki girişimleri nedeniyle tehditler aldığını belirtti. Nisan 2023’te bu konudaki önergenin raportörü olarak görev yaparken tehdit mektubu aldığını ifade eden Sebaihi, "Şikayetçi oldum." dedi. Daha sonra kanlar içinde bir bıçağın fotoğrafının kendisine gönderildiğini söyleyen Sebaihi, ölüm tehditleri karşısında korkmasına rağmen pes etmeyeceğini vurguladı.
Sebaihi, 1945 Setif Katliamı'nın Fransa tarafından tanınması için de çalışmalar yürüttüğünü belirterek, Fransa’da Cezayir ile ilgili konuların hâlâ büyük tepki çektiğine dikkat çekti.
1961 Paris Katliamı ve Tarihsel Süreç
Fransa, 5 Ekim 1961'de Paris ve çevresindeki Cezayirlilere sokağa çıkma yasağı getirdi. 17 Ekim 1961’de yaklaşık 30 bin Cezayirli, bağımsızlık mücadelelerini desteklemek için barışçıl bir gösteri düzenledi. Ancak göstericiler, dönemin Paris Emniyet Müdürü Maurice Papon'un emriyle sert bir polis müdahalesine maruz kaldı.
Olaylarda binlerce kişi yaralandı, yaklaşık 14 bin kişi gözaltına alındı. Resmi olarak açıklanmayan ölü sayısı hakkında bağımsız kaynaklar 300’den fazla Cezayirlinin öldürüldüğünü iddia ediyor. Fransa, 1998'de 40 kişinin ölümünü kabul etse de, katliamı "devlet suçu" olarak henüz tanımadı.
Mart 2024'te Fransız Meclisi, 1961 Paris Katliamı'nı kınayan önergeyi kabul etti.