TÜRKİYE

Enerjiye Dev Yatırım

Türkiye, geçen yıl toplam yatırım değeri yaklaşık 5 milyar dolar olan 6 bin 182 elektrik üretim santralini devreye aldı. Toplam kurulu gücü 6 bin 818 megavat olan santrallerin yüzde 98’ini yenilenebilir enerji santralleri oluşturdu. Santrallerin resmi açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hedefimiz, Türkiye'yi kaynakta ve teknolojide net ihracatçı yapmaktır.” dedi.

Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile çok sayıda davetli katıldı.

Kendimizle Yarışıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada geçen hafta İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’ne katıldığını anımsatarak “Ülkemizin enerji alanında farklı bir ivme yakaladığı herkes tarafından ifade ediliyor. Türkiye olarak enerjide adata kendimizle yarış halindeyiz.” dedi.

Beka Meselesi

Enerji arz güvenliğinin büyük küçük demeden tüm devletlerin en önemli meseleleri arasında girdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Arz güvenliği, enerji diplomasisi, kaynak çeşitliliği, sadece teknik meseleler değil doğrudan milli güvenliğe dair konular olarak görülmeye başlanmıştır. Enerji arz güvenliğinin sağlanması hemen her devlet için bir beka meselesi haline dönüşmüştür.” diye konuştu.

Bir Damla Petrol

Erdoğan, Afrika'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Latin Amerika'ya dünyanın birçok bölgesinde tırmanan gerilimlerin, enerji yarışından bağımsız okunamayacağını söyleyerek “Bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören zihniyet değişmedi, hiçbir zaman da değişmeyecek. Bunlar kendi rahatları için mazlumların kanlarından beslenmeye devam edeceklerdir.” dedi.

Başarıdan Başarıya

Enerjiyi bir rekabet unsuru olarak değil çıkarların uzlaşacağı bir iş birliği meselesi olarak gördüklerini, sömürmeye değil beraberce kazanmaya talip olduklarını anlatan Erdoğan, “Ülkemizi başarıdan başarıya koşturduğumuz alanların en başında enerji sektörü geliyor. Enerjinin her alanında ciddi yatırımlar yaptık. Karadeniz ve Gabar’daki keşiflerle makus talihimizi değiştirdik. Akkuyu NGS ile ülkemizi farklı bir lige yükselttik.” diye konuştu. 

İthalatı Düşürmek

Erdoğan, Türkiye’nin enerji ihtiyacının 20 yılda 3 katına çıktığını, elektrik talebinin 2035’e kadar yüzde 50 oranında artacağını kaydederek “Enerji arzımızda ithal kaynaklara ait pay yüzde 70 düzeyinde. 60-100 milyar dolar civarında enerji kaynaklı ithalat faturamız var. Hedefimiz bu ithalatı düşürerek enerji faturamızı hafifletmek, nihai olarak da Türkiye'yi kaynakta ve teknolojide net ihracatçı bir ülke yapmaktır.” dedi.

120 Bin Megavat Hedefi

2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için yenilenebilir enerjinin en önemli sac ayaklarından biri olduğuna işaret eden Erdoğan, “Kurulu güçte Avrupa’da 5, dünyada 11. sırada yer alıyoruz. 2025 Mart ayı itibarıyla kurulu gücümüz 118 bin 185 megavata ulaştı. Bunun yüzde 60’ı yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor. 2035’e kadar güneş ve rüzgâr kurulu gücümüzü 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz. Bu amaçla 80 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Yeşil iletim altyapısını kuruyoruz. 2035 yılı itibarıyla 5 bin megavatlık deniz üstü rüzgâr kapasitesi oluşturmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

35 Bin Megavatlık Kurulu Güç

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek “Rüzgâr ve güneş kurulu gücümüzü, son 23 yılda sıfırdan 35 bin megavatın üzerine çıkarttık. Rüzgâr ve güneş enerjisi üretimimiz ile ülkemizdeki tüm hanelerin yıllık elektrik ihtiyacını karşılar hale geldik.” dedi.

İstisna Değil Temel

Yenilenebilir enerjinin, sistemin istisnai bir kaynağı değil temel taşlarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, “YEKA adını verdiğimiz yenilenebilir enerji kaynak alanları modeli ile güneş ve rüzgârda yatırımcılara kapasite tahsisi ile birlikte yerli ekipman yerli panel ve türbin kullanma zarureti getirdik.” diye konuştu.

120 Bin Megavat Hedefi

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rüzgâr ve güneşte 2035 yılında 120 bin megavatlık kurulu güç hedefini ortaya koyduğunu hatırlatarak “2035 yılına kadar da her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışmaları ile özellikle sanayicilerimiz, ticarethaneler, turizm tesislerinin kendi ihtiyaçları için kuracağı santraller, depolamalı güneş, rüzgâr ve çatı GES uygulamaları ve deniz üstü offshore rüzgâr projeleri ile 120 bin megavatlık kurulu güç hedefine ulaşacağız.” dedi.

Yeni Yarışmalar Geliyor

Ekim ayı içinde güneş, Kasım ayında da rüzgâr projelerinden oluşan toplamda 2 bin megavatlık yeni bir YEKA yarışması düzenlemeyi hedeflediklerini açıklayan Bayraktar, “Üretimdeki bu artış hızını sağlıklı yönetebilmemiz, güçlü bir iletim ve dağıtım altyapısına sahip olmamızı zaruri kılıyor. Kıta Avrupası’nda geçen hafta yaşanan ve yaklaşık 60 milyon insanın hayatını adeta felce uğratan elektrik kesintileri, dengeli bir üretim portföyünün önemini bir kez daha ortaya koymuş oldu.” diye konuştu.

5 İle Canlı Bağlantı

Konuşmaların ardından 5 farklı şehirdeki enerji yatırımlarına canlı bağlantı yapıldı. Bursa’da ARB RES, Çanakkale’de Yelen-Gülpınar RES, Kütahya’da NG Kütahya GES, Sakarya’da Eksim RES ve Şanlıurfa’da Yeşilyurt GES’in ardından tüm enerji tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi.

Yüzde 98’i Yenilenebilir Enerji

Tören ile birlikte 2024 yılında 81 ilde 6 bin 182 elektrik üretim santrali resmi olarak devreye alınmış oldu. Santrallerin toplam yatırım değeri yaklaşık 5 milyar dolar olurken kurulu güce 6 bin 818 megavatlık ilave yapıldı. Santrallerin yüzde 98’ini yenilenebilir enerji santralleri oluşturdu. 

Karşılığı 1,3 Milyar Dolar

Yatırımların yıllık üretim kapasitesi 23,8 teravatsaat olurken üretilen elektriğin doğal gazdan karşılanması durumunda ithal edilecek doğal gazın parasal karşılığı 1,3 milyar dolar olarak hesaplandı. Yatırımlar sayesinde yıllık 12 buçuk milyon ton karbondioksit salınımı engellendi.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }