En güvenli şehir

Dünyanın en güvenli şehirleri geçtiğimiz gün açıklandı

Eskişehir sekizinci sırada yer aldı.

431 şehrin yer aldığı listenin ilk 50’sinde sadece Eskişehir var.

Bir önceki sene 15. sıradaydı.

Geçen yıl 10. sıradaydı, bu yıl 8. sıraya yükseldi.

Eskişehir’i Avrupa şehri yapan, dünyanın en güvenli şehirlerinde ilk 10’a sokan vizyon bellidir. Numbeo araştırma şirketi, 2020 yılı için hazırladığı dünyanın en güvenli ve en tehlikeli şehirleri araştırmasının sonuçlarına göre, Abu Dabi en güvenli şehir olurken, Eskişehir kendisine 8. sıradan yer buldu.

 

***

Bu sonuçlar Eskişehir’in Türkiye’nin en güvenli şehri olduğunu da gösteriyor elbet.

Bu listeye göre Bursa 52., Antalya 57., İzmir 60. sırada yer alıyor.

İl Emniyet Müdürlüğü, Eskişehir'in, ‘Dünyanın En Güvenli Şehirleri’ araştırmalarında dünyada 8'nci sırayı alması ve Türkiye’nin en güvenli şehri olarak belirlenmesinden dolayı personel ve vatandaşlara bir teşekkür mesajı yayınladı. Mesajda, bir araştırma firmasının her yıl düzenli olarak araştırıp açıklamış olduğu verilere göre dünya şehirlerinin suç işlenme oranlarına göre sıralandığı ‘Dünyanın En Güvenli Şehirleri’ listesinde Eskişehir'in dünyada 8'nci, Türkiye’de ise 1'nci sırada yer aldığı hatırlatılarak, "Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nün halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması için çalışmaları, suç ve suçlularla mücadelede azim ve kararlılıkla devamlılık göstermesinin etken olduğu başarı ile ilimizin adı tüm dünyada duyuldu. Bu sıralamada yer almamızda emeği geçen, ihbarlarıyla bizlere destek veren duyarlı vatandaşlarımıza, 7/24 özveriyle çalışan personellerimize teşekkür ederiz” ifadesi kullanıldı.

 

***

Eskişehir ve Büyükerşen hayranlığıyla bilinen Gazeteci-Yazar Yılmaz Özdil ise bu konuyu geçtiğimiz gün yazdığı “Ahmet efendi” başlıklı köşe yazısında görüşlerini şöyle dile getirdi.

“Eğitimde olduğu gibi, şehircilikte de mucizelere imza attı, Anadolu bozkırının ortasında, pasaportsuz gidilen Avrupa şehri yarattı, kirlilikte rekor kıran Porsuk çayı'nı gondollarla dolaşılan, balık tutulan hale getirdi, devletten tek kuruş almadan şehrin tüm altyapısını değiştirdi, denizi yok, plajı var, yelken kursu veriliyor, kano şampiyonası düzenleniyor, milyon metrekareden büyük parklar yaptı, planetaryum kurdu, bilim deney merkezi kurdu, yıl boyunca milyonlarca insan geliyor, Türkiye'de sadece Eskişehir'de bilim kuyruğu oluyor, Masal Şatosu'nu Kapadokya'dan fazla turist geziyor, beş yıldızlı otel sayısı 100'ü çoktan geçti, yedi sahnesi olan şehir tiyatrosu kurdu, senfoni orkestrası kurdu, operayla baleyle tanıştırdı, bu şehrin çocukları Beethoven'la Bach'la Macher'le büyüyor, İdil Biret'le Fazıl Say'la Gülsin Onay'la Genco Erkal'la Bedri Baykam'la tanışıyor, Yunus Emre'yle Aşık Veysel'le Dede Korkut'la büyüyor, bu şehrin çocukları sanatla, tarih şuuruyla, doğayla, hayvan sevgisiyle, zihinlerine duvar örmeden, çocukluklarını, gençliklerini yaşayarak büyüyor, Türkiye'de eşi benzeri olmayan müzeler kurdu, Türkiye'nin ilk Kurtuluş Savaşı Müzesi'ni kurdu, Odunpazarı Modern Müze'yi görün, iddia ediyorum, Eskişehir'in Türkiye'den yıllarca ilerde olduğunu görürsünüz, gözlerinize inanamazsınız, belediyenin bünyesinde açılan kurslarla her yıl 15 binden fazla kadın ve çocuğa meslek edindiriyor, kadın kooperatifi kurdu, bedensel engelli yurttaşlarımız, kimseden yardım almadan, Türkiye'de sadece Eskişehir'de dolaşabiliyor, kimseden yardım almadan. Sadece Türkiye'de değil, dünyada bu kadar kısa sürede, böylesine olumlu yönde gelişen bir başka şehir yok. Atatürk vizyonunun, bağımsız ruhun, aklın, bilimin, kültürün, sanatın, insana saygının, hoşgörünün, emeğin, vicdanın eseridir bu.”

Böyle bir şehirde yaşamaktan biz Eskişehirliler olarak gerçekten de mutluyuz, gururluyuz.

Kim ne derse desin.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }