ESKİŞEHİR

Eğitim Fakültesi çeşitli etkinliklerle 19 Mayıs’ı kutladı

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Program kapsamında Mithat Paşa İlkokulu iş birliğiyle düzenlenen “Halk Oyunları Gösterisi” ve “Atatürk'ün Gençlere Vasiyeti ve 21. Yüzyılda Onu Anlamak” başlıklı konferans gerçekleştirildi. Kutlama programlarına Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Handan Deveci ve Doç. Dr. Şule Demirel Dingeç, Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Prof. Dr. Olcay Özkaya, Mithat Paşa İlkokulu Müdürü Fatma Akın, Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri, Mithat Paşa İlkokulu öğrencileri,veliler ve birçok kişi katılım gösterdi.

Dekan Dinç: “Bayramlarımızı yetiştirdiğimiz öğretmen adaylarına aktarmaya çalışıyoruz”

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç açılış konuşmasında bayramları kutlamanın ve gelecek kuşaklara aktarmanın önemine değinerek şunları söyledi: “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum. Bizler Eğitim Fakültesi olarak her türlü dini, milli bayramı kutlamaya çalışıyoruz. Bir şekilde bunları hatırlamayı ve bizden sonra gelecek kuşaklara özellikle de yetiştirdiğimiz öğretmenlere aktarmaya çalışıyoruz. Hâlihazırda 19 Mayıs’la ilgili Üniversitemiz adına yapılan iki etkinliği de düzenleyen kurum olmaktan da gurur duyuyoruz. Bu etkinlik için katkı sağlayan Mithat Paşa İlkokuluna, müdürüne, öğretmenlerine ve öğrencilere teşekkür ediyorum.”

Mithat Paşa İlkokulu Müdürü Akın: “Onlar bir daha Samsun'dan gelmeyecek, biz yürüyeceğiz onların yolundan”

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Mithat Paşa İlkokulu Müdürü Fatma Akın yaptı. Konuşmasında duygu yüklü ifadeler kullanan Akın, şu sözleri kaydetti: “Hayatına dokunduğum öğrencilerimi burada, bu şekilde izliyor olmak ve yıllar sonra sizlerin olabileceği bir pozisyondan sizlere seslenmek benim için büyük bir gurur ve onur kaynağı. 19 Mayıs 1919, bağımsızlık ateşinin yakıldığı,Türk ulusunun uçurumun kenarından döndüğü gündür. Bu tarih, çağdaş, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı gündür. Atatürk, sonsuz bir güvenle cumhuriyeti ve bağımsızlığı gençlere emanet etmiştir. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi, bize bu büyük eseri emanet ettikleri için şükran ve minnetle anıyoruz. Onlar bir daha Samsun’dan gelmeyecek, biz yürüyeceğiz onların yolundan.”

Açılış konuşmalarını ardından Mithat Paşa İlkokulu öğrencileri tarafından Eskişehir ve Artvin yöresi halk oyunları gösterisi yapıldı. Gösteriden sonra program, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç tarafından Mithat Paşa İlkokulu Müdürü Fatma Akın ve öğretmenleri Semra Katırcı, Pınar Vatansever’e teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Atatürk’ün gençlere vasiyeti konuşuldu

Halk oyunları gösterisinin ardından “Atatürk'ün Gençlere Vasiyeti ve 21. Yüzyılda Onu Anlamak” başlıklı konferans, Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Şefik Yaşar Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansta konuşmacı olarak Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olcay Özkaya yer aldı.

Prof. Dr. Özkaya: “19 Mayıs Türk ulusunun doğuşudur”

Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele ve 19 Mayıs’ta ateşi yakılan İstiklal Savaşının sürecini anlatan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olcay Özkaya sözlerine şöyle devam etti: “Her insan biraz döneminin insanıdır, bazıları da zamansızdır. Atatürk hem döneminin insanıydı hem de zamansızdı. İnsan yaşadığı dönemin koşularından, okuduklarından, etkisi altında kaldığı düşünürlerden beslenir.Gazi Mustafa Kemal sanırım bunu daha çok hissedenlerdendi. Yaşadığı şehir başlı başına kimliğinin, kişiliğinin oluşmasında son derece önemliydi. Atatürk’ün ‘Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp’tir’ şeklinde çok önemli bir sözü vardır. 21’inci yüzyılda hem ulusunun nabzında hem de dünyanın hafızasında yaşıyor olabildiğini görüyorsak, Atatürk’ün ölümsüz olduğunu söyleyebiliriz. Bu vesileyle bize bağımsız bir ulus bıraktı. 19 Mayıs Türk ulusunun doğuşudur. Yıllar sonra Atatürk’e doğum günü sorulduğunda 19 Mayıs demiştir. Çünkü bir ulusun kurtuluşunu kendisinin hürriyet ve özgürlüğe vermiş olduğu değerle bağdaştırmıştır.” Konuşmasının sonunda gençlere Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen en önemli mirasın ‘Nutuk’ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkaya, Nutuk’un sonunda yer alan Gençliğe Hitabenin kurtuluş süreci için en önemli kaynak olduğuna dikkat çekti.

“Atatürk'ün Gençlere Vasiyeti ve 21. Yüzyılda Onu Anlamak” başlıklı konferans sonunda, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Dinç tarafından Prof. Dr. Olcay Özkaya’ya teşekkür belgesi takdim edildi.

{ "vars": { "account": "UA-99020016-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }